June 24, 2024

PSD şi PNL au blocat încă un an iniţiativa USR de interzicere a petardelor, atrage atenţia deputatul Radu Molnar, iniţiatorul acestui proiect de lege.

Aproape 9.000 de oameni au semnat în ultimele zile o petiţie iniţiată de USR pentru a susţine această lege anti-petarde. Detalii aici: https://petition.qomon.org/stop-petarde/.

„Încă un Revelion cu petarde în România, cu accidentări ale copiilor, incendii şi traumatizarea tuturor animalelor de companie. Asta deşi există încă din 2022 un proiect de lege care le-ar fi eliminat. Dar PSD refuză să-l pună pe ordinea de zi a Parlamentului. Între timp, copiii, bătrânii şi animalele suferă, iar recentul incendiu de la un mall din Cluj-Napoca ne arată că nu există limite pentru accidentele care pot apărea în urma utilizării petardelor”, declară deputatul USR Radu Molnar, iniţiatorul proiectului „Stop petarde !”.

Iniţiativa legislativă USR propune interzicerea deţinerii petardelor de către persoanele fizice şi introduce măsuri stricte pentru combaterea comerţului ilegal cu materiale pirotehnice. Poliţia va avea astfel pârghiile necesare pentru a lua măsuri atât în cazul antreprenorilor care importă petarde şi artificii, cât şi în cazul pieţei negre, al celor care le comercializează direct pe stradă.

Iniţiativa USR a fost depusă în aprilie 2022, fiind elaborată în colaborare cu societatea civilă, cu poliţişti şi pompieri, cu experţi în studiul sănătăţii şi a poluării aerului, cu biologi şi asociaţii de protecţie a mediului şi a animalelor. Proiectul a primit puncte de vedere favorabile de la Consiliul Legislativ şi Guvern şi a fost adoptat de Senat în iunie 2022. Apoi a fost însă blocat de majoritatea PSD-PNL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *