September 13, 2024

Ministerul Educaţiei a prelungit până pe 23 august 2024 perioada de consultare publică pentru proiectul care vizează regulamentul privind comisiile de etică universitară. Aceasta ca urmare a propunerilor venite din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) care a propus Ministerului Educației o serie de îmbunătățiri Legii învățământului superior și Codului-cadru de etică și deontologie universitară. 

Având în vedere recentele cazuri de hărțuire sexuală din spațiul universitar, reprezentanții studenților au formulat un set de propuneri destinate completării prevederilor actelor normative în vederea prevenției și combaterii fenomenului. La nivelul Legii învățământului, ANOSR au recomandat „modificarea definiției hărțuirii sexuale, în vederea eliminării necesității caracterului repetitiv al unei fapte pentru ca aceasta să fie considerată hărțuire sexuală” și „extinderea sancțiunilor pentru abaterile de la normele de etică și deontologie universitară aplicabile personalului didactic (…) încât acestea să prevadă și sancțiuni specifice pentru actele de hărțuire sexuală”.

Totodată, printre propunerile transmise de ANOSR privind Codul-cadru de etică şi deontologie universitară se numără introducerea definițiilor hărțuirii, hărțuirii sexuale și a discriminării în Codul-cadru, posibilitatea ca orice membru al comunității universitare să poată înainta sesizări cu privire la abaterile de etică săvârșite asupra altor persoane, posibilitatea de a sesiza Comisia de etică în mod anonim, introducerea dreptului Comisiei de etică de a se autosesiza. Totodată, studenții au cerut obligația universităților de a asigura consilierea psihologică pentru victimele abuzului sau hărțuirii și de a implementa mecanisme concrete de protecție și sprijin a victimelor abuzului sau hărțuirii.

Astfel, reprezentanții studenților au solicitat Ministerului Educației, Guvernului României și Parlamentului României integrarea propunerilor federației în Legea învățământului superior și în Codul-cadru de etică în vederea asigurării unui cadru legislativ național care să susțină toleranță zero pentru hărțuire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *