May 23, 2024

Statele Unite consideră „inacceptabilă” închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi Kerem Shalom, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, relatează AFP.

„Punctele de trecere închise trebuie să se redeschidă, este inacceptabil ca acestea să fie închise”, a spus Karine Jean-Pierre, precizând că punctul de intrare Kerem Shalom ar trebui să se redeschidă miercuri.

ONU are accesul interzis de către Israel prin punctul de trecere de la Rafah în Fâşia Gaza, a anunţat marţi organizaţia, subliniind că ajutorul nu mai poate pătrunde pe teritoriul palestinian.

„Nu avem în prezent nicio prezenţă fizică la punctul de trecere de la Rafah pentru că COGAT (organismul israelian însărcinat să coordoneze politica israeliană în teritoriile palestiniene ocupate – n. r. ) ne-a refuzat accesul în această zonă”, care este principalul punct de trecere a ajutorului umanitar, a declarat purtătorul de cuvânt Jens Laerke în cadrul unui briefing la Geneva.

Armata israeliană a trimis tancuri marţi la Rafah şi a preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere cu Egiptul, afirmând că desfăşoară o operaţiune de „combatere a terorismului” în „zone specifice” din estul Rafah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *