June 25, 2024

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentul pentru Securitatea Internă al SUA (Homeland Security) au cerut forţelor de poliţie locale din Statele Unite să fie în alertă în faţa posibilităţii unor atacuri similare cu cel din 22 martie de la o sală de concerte dintr-o suburbie a Moscovei, revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic, relatează sâmbătă EFE.

Serviciile secrete americane sunt îngrijorate de atacurile comise atât de agenţi afiliaţi Statului Islamic, cât şi de aşa-numiţii „lupi singuratici” care vizează adunări mari de oameni pe stadioane sportive, în săli de concerte sau în lăcaşuri de cult.

În buletinul emis de FBI şi Departamentul pentru Securitate Internă şi preluat de ABC, se menţionează că atacul de la Moscova ar fi putut inspira alte persoane să comită atacuri similare pe teritoriul SUA.

Avertismentul vine înainte ca mii de persoane din SUA să se adune în public luni pentru a asista la o eclipsă totală de soare, care va fi vizibilă şi în Mexic şi Canada.

Atacul de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-a soldat cu cel puţin 144 de morţi şi peste 500 de răniţi.

Înainte de acest atac, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia în 15-17 martie, Ambasada SUA de la Moscova le-a cerut cetăţenilor americani să evite evenimentele cu mari aglomerări de persoane în capitala rusă, cum ar fi concertele, deoarece existau informaţii potrivit cărora „extremiştii” plănuiau un atac.

Publicaţia The Washington Post a relatat săptămâna aceasta că SUA au mers până acolo încât au avertizat Rusia că sala de concerte Crocus City Hall este una dintre posibilele ţinte ale unui atentat jihadist.

Kremlinul a admis într-un târziu că „radicali islamişti” se află la originea atentatului de la sala de concerte, dar a denunţat o implicare ucraineană coordonată de către Occident în acest atac, conform AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *