May 23, 2024

Fostul ministrul al Apărării, senatorul Vasile Dîncu, a declarat, sâmbătă la Cluj-Napoca într-o conferință de presă, că România a devenit mai importantă decât ne dăm noi seama pentru NATO iar românii au început să înțeleagă și responsabilitățile pe care le avem pentru Organizația nord-atlantică.

Întrebat de ziarul Făclia de Cluj care ar fi în opinia sa principala contribuție adusă de țara noastră la Alianța Nord Atlantică în cei 20 de ani, Vasile Dîncu a explicat că ăn primul rând România a fost printre țările cele mai mari contributoare la toate proiectele de stabilire a păcii și de elaborare a unor securități regionale.

„România a participat în Irak, în Afganistan în Balcani și a avut o contribuție cu oameni, 32 de mii de militari români au participat în teatrele de operații de peste tot. Și asta este una dintre cele mai importante contribuții, de la început și până acum. Am avut un sacrificiu uman-27 de militari români au murit, sunt sute de răniți pe care îi avem și acum. Cei de la Invictus fac o propagandă extraordinară identității naționale, ideii de curaj, ideii de participare”, a spus senatorul.

Vasile Dîncu a explicat că foarte importate este faptul că s-a creat „o cazemată” pe flancul estic, ceea ce acum în contextul conflictului cu Rusia este foarte important. „Când am mers eu ministrul al Apărării, după ce am fost investit, încercam să-i convingem împreună cu Bogdan Aurescu, pentru că lucram la conceptul strategic al NATO, încercam să-i convingem despre importanța României și a Mării Negre.

Toți însă ne spuneau că nu există niciun pericol, că Rusia nu va ataca și că pur și simplu noi am insistat pentru o bază mare în România pentru a fortifica flancul estic în România. Polonia o făcea, țările baltice o făceau. Aici era un spațiu gol iar dacă nu era parteneriatul cu SUA, dincolo de apartenența la NATO, acum noi avem cel puțin două baze puternice în România-Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu, aceasta din urmă va fi cea mai puternică bază militară din România. Am avut apoi zeci de generali care au fost școliți și care au servit apoi în diverse comandamente. În acest moment avem șapte organisme NATO în România, trei sunt foarte importante-București, Sibiu și Craiova. Noi ne-am propus la Madrid să aducem o brigadă americană iar președintele Biden a anunțat că vine cu o brigadă dar a anunțat și Franța că aduce o brigadă. Deci avem două brigăzi NATO proiectate să vină în România. Asta înseamnă cel puțin 5000 de militari pentru fiecare brigadă iar România a devenit mai importantă decât ne dăm noi seama pentru NATO.

Românii au început să înțeleagă și responsabilitățile pe care le avem pentru NATO”, a spus liderul PSD Cluj.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *