July 23, 2024

Ne găsim în plină vacanța de vară, gherlenii cunosc lista taberelor de vară organizate de Fundația Culturală „Téka”. De peste zece ani fundația gherleană oferă o bogată și variată ofertă de petrecerea în mod util și plăcut a perioadei estivale.

Nu este altfel nici în acest an, când în municipiul de pe Someș și în satele de pe Câmpie au loc nu mai puțin de nouă tabere, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Zilele trecute am primit lista acestor tabere și perioada în care sunt organizate. La prima vedere este vorba de aceleași tematici, dar față de anii trecuți sunt și noutăți. Înainte de toate, șase tabere au profil artistic. Începem cu tradiționala tabără de artă meșteșugărească, ce are loc chiar în această perioadă și este destinată copiilor între vârsta de 6-14 ani. Continuăm cu cea de a XVI-a ediție a taberei de ceramică pentru adulți între 9-13 iulie. Ambele activități se desfășoară în atelierul meșteșugăresc bine dotat din incinta Liceului Teoretic ”Kemény Zsigmond” de pe strada Fermei. În perioada 10-14 iulie 2024 în satul Lacu, comuna Geaca elevii de 14-16 ani sunt invitați la o tabără dedicată artei, teatrului, filmului și picturii, unde zi de zi specialiștii din domeniu predau adevărate lecții practice. Nu sunt uitați nici adulții care practică broderia, ei onorând tabăra de specialitate din perioada 18-20 iulie. De o vacanță plăcută au parte și tinerii ansamblurilor de dansuri populare din cadrul fundației gherlene, care timp de o săptămână la sfârșitul lunii iulie se antrenează într-o tabără programată tot în localitatea Lacu, centrul de pregătire al tinerilor jucăuși, cunoscuți și apreciați prin evoluțiile lor de mare succes atât în țară, cât și peste hotare, câștigând mai multe concursuri și festivaluri folclorice. Pasionații de muzică au ocazia de a fi prezenți și în acest an la tabăra muzicală organizată în perioada 27-31 august pentru copiii de pe meleagurile Câmpiei Transilvane, care încheie seria taberelor de vară din timpul verii. Mai este organizată și o tabără pentru amatorii călăriei în satul Lacu, o noutate pentru gherleni.

Din experiența anilor trecuți știm că aceste tabere au mare căutare, numărul participanților depășind 800, de mare succes dovedindu-se și tabăra de limba română organizată pentru copiii între vârsta de 6-14 ani. Toate aceste cursuri sunt susținute de profesori de specialitate din Gherla și din Cluj-Napoca.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *