Pasiunile şi dorinţa de a trăi experienţe cu sens continuă să fie factori esenţiali în modelarea industriei turismului, deşi cursul valutar şi contextul geopolitic pot influenţa comportamentul de consum, relevă raportul anual de Tendinţe în turism 2025, lansat de Mastercard Economics Institute (MEI).
Potrivit documentului care analizează tendinţele globale de consum în materie de călătorii, europenii iau deciziile de călătorie în funcţie de valorile lor, căutând activităţi ce implică o conexiune, programe de wellness, activităţi sportive şi de aventură şi experienţe culinare. În timp ce cursul valutar şi contextul geopolitic pot influenţa comportamentul de consum, raportul evidenţiază că pasiunile şi dorinţa de a trăi experienţe cu sens continuă să fie factori esenţiali în modelarea industriei turismului.
„Europa rămâne una dintre cele mai populare destinaţii turistice din lume. Tradiţia culinară bogată, diversitatea peisajelor şi oferta tot mai vastă de experienţe wellness atrag turişti din întreaga lume”, spune raportul.
Documentul evidenţiază factorii care influenţează alegerile de călătorie din acest an, pe baza unei analize unice care combină datele agregate şi anonimizate din tranzacţii cu informaţii provenite din surse terţe.
Printre concluziile-cheie pentru Europa se numără faptul că pasiunea pentru sport stimulează turismul.
„MEI a analizat cheltuielile realizate pe o rază de 5 mile în jurul stadionului unde a avut loc finala Champions League de la Londra, în cele cinci zile de dinainte şi după eveniment. Victoria echipei Real Madrid în faţa Borussiei Dortmund a dus la o creştere de 61% faţă de anul trecut a cheltuielilor făcute de germani, depăşind creşterea generală de 14%, în timp ce cheltuielile spaniolilor au crescut cu 148%, semn că fanii au sărbătorit cu generozitate”, se spune în raport.
Datele privind rezervările de zbor arată care sunt cele mai populare destinaţii la nivel global pentru perioada iunie – septembrie. Pentru turiştii europeni, oraşele aflate în topul preferinţelor sunt Tokyo, Palma de Mallorca, Osaka, Hurghada, Beijing, Paris, Larnaca şi Londra. Notabil este avansul turistic din Tirana, Albania, care a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de vizitatori europeni în perioada 2019 – 2024. Cei mai mulţi turişti sunt din Italia, transformând capitala albaneză în una dintre destinaţiile urbane cu cea mai rapidă ascensiune din Europa.
Potrivit raportului, Italia şi Polonia sunt în creştere pe segmentul turismului axat pe welness. Astfel, conform celui mai recent sondaj Mastercard Experience Economy in Europe, călătoriile, activităţile în aer liber şi gastronomia se află în topul priorităţilor de cheltuieli pentru europeni în 2025 – un semnal clar al orientării către turismul experienţial. Aproximativ două treimi (70%) dintre europeni afirmă că îndeplinirea activităţilor de pe lista personală de dorinţe reprezintă o prioritate majoră. Pentru a măsura acest trend, MEI a creat Wellness Travel Index (WTI), un indicator care analizează cheltuielile transfrontaliere ale consumatorilor în destinaţii recunoscute pentru experienţe de wellness şi self-care. Creşterea scorului WTI pentru Italia şi Polonia arată că aceste destinaţii europene se adaptează rapid la una dintre cele mai populare tendinţe ale momentului.
Istanbul, Cannes şi Interlaken sunt în topul oraşelor preferate de gurmanzii internaţionali. Odată cu creşterea popularităţii călătoriilor internaţionale, analiza numărului mediu de naţionalităţi prezente în restaurantele fiecărui oraş oferă o perspectivă asupra celor mai globalizate destinaţii culinare. Conform MEI, restaurantele din Istanbul au atras turişti din 67 de ţări în 2024 – cel mai mare număr dintre cele 43 de oraşe analizate. Alte şase oraşe europene de top pentru turismul culinar sunt Cannes (Franţa), Interlaken (Elveţia), Barcelona (Spania) şi Dubrovnik (Croaţia), toate atrăgând vizitatori din întreaga lume datorită gastronomiei vibrante.
Aventurile nordice câştigă popularitate la nivel global. Analizând marile parcuri naţionale şi impactul comerţului local asupra cheltuielilor turistice, MEI a descoperit că turismul de aventură este în plină expansiune în regiunea nordică, unde călătorii sunt atraşi de frumuseţea naturală a pădurilor, fiordurilor şi liniştea activităţilor în aer liber. Parcurile naţionale din Finlanda se remarcă, reprezentând 7,1% din cheltuielile totale pentru călătorii transfrontaliere. Alte ţări europene unde parcurile naţionale atrag o parte importantă din bugetul turiştilor sunt Elveţia, Polonia, Franţa şi Norvegia.
Potrivit raportului MEI, în destinaţiile turistice populare, fraudele cresc cu până la 28% în sezonul de vârf. Portofelele digitale şi sistemele de prevenire a fraudelor bazate pe inteligenţă artificială contribuie la protejarea călătorilor.
Călătoriile de afaceri sunt mai rare, dar mai lungi. Raportul arată că rezervările de zboruri business din Marea Britanie evidenţiază că durata medie a unei călătorii de afaceri este acum mai mare decât înainte de pandemie.
În cazul călătorilor americani, vizitele în Europa au crescut de la 7,4 la 8,1 zile. Această tendinţă se aplică şi călătorilor britanici, cu excepţia celor care merg în Canada şi SUA, unde durata călătoriilor s-a redus între 2020 şi 2025.
„Sectorul turistic din Europa continuă să demonstreze o rezilienţă remarcabilă. Chiar şi în contextul incertitudinii economice, observăm o orientare clară a călătorilor europeni către experienţe care oferă sens personal şi valoare pe termen lung. Fie că vorbim despre retreaturi pentru starea de bine, explorări culturale sau aventuri în natură, europenii prioritizează călătoriile care sunt aliniate cu propriile valori şi aspiraţii”, a declarat economistul – şef pentru Europa în cadrul Mastercard Economics Institute, Natalia Lechmanova, citată în comunicat.
Mastercard Economics Institute oferă perspective asupra tendinţelor economice globale şi locale, utilizând analize avansate şi date exclusive Mastercard. Înfiinţat în 2020, MEI sprijină companii, guverne şi factori de decizie prin servicii de monitorizare economică şi analize relevante privind tematici precum cheltuielile consumatorilor, comerţul, turismul şi alţi indicatori locali şi globali de performanţă economică.
Articolul Tendințele turismului european apare prima dată în ziarulfaclia.ro.