January 25, 2025

 

I-am văzut creațiile în filme precum Closer to the Moon, Sunt o babă comunistă, Orient Express, Faleze de nisip, Restul e tăcere, De ce trag clopotele Mitică?, Zestrea, Nea Mărin miliardar…În teatru vorbim despre costumele create pentru Trilogia greacă, Antigona, Omor în catedrală, Richard al III-lea, Livada de vișini, Opera de trei parale, Societatea de vânătoare, colaborări de vârf cu regizori de top cum sunt Andrei Șerban, Mihai Măniuțiu, Dragoș Galgoțiu, Dan Pița, Sergiu Nicolaescu, Nae caranfil, Stere Gulea, Lucian Pintilie, Radu Gabrea, Bruno Coppola, Harag Gyorgy, Liviu Ciulei, Răzvan Mazilu, nu sunt singurii. A creat costumele pentru Traviata, regia Beatrice Rancea. Nu în ultimul rând, creațiile Doinei Levintza au putut fi văzute, admirate și aplaudate la scenă deschisă pe cat-walk-uri de prestigiu și de mare tradiție cum sunt cele de la Monte Carlo, Paris, Berlin, New York, Londra, Madrid, Chicago, Praga…Și încă un amănunt nu lipsit de interes, Doina Levintza este furnizor oficial al Casei Regale din România, prima oară în 2005.

Ca prezențe expoziționale care rămân în memoria afectivă, trebuie amintite Stilul Doina Levintza (București, 2022), 44 Women (The Stables Gallery, Covent Garden, decembrie 2023), EcoCouture. Reinventarea pălăriei (februarie-martie 2024, București; expoziție colectivă).

Revin la 44 Women, deschisă în saloanele Muzeului de Artă Cluj-Napoca, călătorie fotgrafică și nu numai, axată pe upcycling-ul costumelor de teatru și de film realizate împreună cu stilistul Ovidiu Buta (machiaje Oana Busuioc, Alexandru Abagiu, Mihaela Cherciu, Adina Vlad, Ruxandra Zechiu; coafuri Ilina Dumitru, Oana Ilie, Sebastian Sârghie). Vorbesc și scriu despre peste 80 de personaje, lucrări care fixează în memoria vizitatorilor, o expoziție memorabilă, vă îndemn să-i treceți pragul.  Iar personajele imaginate poartă de asemenea semnături de succes, referindu-mă la Coca Bloos, Lia Bugnar, Aylin Cadir, Manuela Hărăbor, Ana Maria Marinca, Simona Măicănescu, Crina Semciuc, Judith State, Meda Victor, Flavia Yuki, Marta Marghidan, Cezara Tomenco, Santa Frida, Elvira Deatcu, Loredana Predel, Nara Jackson, Virginia Usiku…Cât privește fotografiile, ele sunt realizate de șapte fotografi de top: Circo Visual, Ovidiu Oltean, Alin Kovacs, Mădălina Preda, Bogdan Petrice, Oltin Dogaru.

Despre creațiile Doinei Levintza am mai avut ocazia să scriu în mai 2011, ocazia numindu-se secțiunea TIFF Fashion, găzduită în ruinele de atunci ale fostului hotel Continental.

Să nu doarmă nimeni, de la plicticos la interesant

Filmul a avut premiera mondială în cadrul celei de a 68-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Valladolid, urmând, este firesc acest lucru, alte selecții internaționale, cum este și cea de la TIFF-ul anului 2024. Numai că…

Filmul, deși are un titlu care trezește interes-Să nu doarmă nimeni, bazat pe romanul lui Juan Jose Millas-, are și o distribuție bună, o echipă artistică de recunoscut profesionalism, intră în gura lumii, a criticilor de film îndeosebi. Părerile sunt împărțite, notând și susțineri pentru producția regizorului Antonio Mendez Esparza. Căruia i se reproșează cam multe: 2 h pentru o poveste de viață ce poate fi spusă în maximum 90 de minute, scene de o lungime nemotivată, sunet care acoperă dialogurile, pierdut în detalii, plictisitor, ajungi să te întrebi, ca spectator, de ce ai mai intrat să-l vezi. Și totuși… Salvarea vine de la actori: Malena Alterio (Goya Award, Forque Awards, CEC Award-toate pentru actriță în rol principal), Ailana Sanchez-Gijon (două nominalizări pentru actriță în rol secundar), Rodrigo Poison… Coloana sonoră este inspirat aleasă, celebra arie Nessum dorma din Turandot de Puccini. Nu trebuie uitat nici faptul că posibilul iubit al Luciei este cunoscut drept…Calaf!

Dacă te ține cineva sau ceva în scaun preț de 2 ore, atunci meritul revine actorilor și finalului șocant, cu trimiteri la Turandot, repet. În fine, merg pe un 6.5 pentru o producție pe muchie de cuțit ca vizbilitate și interes general. Un 6.5 cam prea mult ați fi tentați să spuneți.

Luni 17 iunie

Vor fi proiectate nu mai puțin de 33 de filme. Recomandările mele vizează titluri precum Planul 75 (Japonia; regia Chie Hayakawa), Nedoriții. Blocul 5 nu se predă (Franța; regia Ladj Ly), Utopia de beton (Coreea de Sud, regia Um Tae-Iwa). Pot fi vizionate și patru filme din competiția oficială: Daniel Auerbach (Israel, regia David Volach), Punct de trecere (Brazilia, regia Carolina Markowicz), Celălalt fiu (Argentina, regia Sebastian Quebrada) și Day Tripper (China, regia Yanchi Chen).

Demostene Șofron

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *