July 20, 2024

Sâmbătă, duminică și luni, trei zile, atât a mai rămas din cea de a 23-a ediție a festivalului și deja se impune o concluzie, amară desigur, timpul se comprimă, abia apucăm să privim în urmă. Firesc spun eu, festivalul va face să curgă multă cerneală începând cu 25 iunie a. c., când toate cele 11 zile vor intra în malaxorul analizelor și dezbaterilor publice, fiecare însă cu părerea proprie.

Vineri 21 iunie, a fost și ultima zi de votare. În secțiunea Competiție, voturile publicului nu s-au schimabt mult, conduce în continuare Frate de-o vară (Olanda, 2023, regia Joren Molten; 4.41), urmat  de Omul de argilă (Franța, 2023, regia Anais Tellenne; 4.25) și pe poziția a 3-a, Bătrânul burlac (Iran, regia  Oktay Baraheni; 4.18).

Nici barometrul general nu suferă mari schimbări, conduce O viață remarcabilă (Marea Britanie; 4.86), urmat îndeaproape de Gustul dulce al succesului (Franța, 2023; 4.83) și Așteptându-l pe Dali (Spania, 2023; 4.81) Nasty  (România; 4.74) a coborât o poziție, să așteptăm gala de premiere.

Moromeții 3, încheiat anume pentru premiera mondială de la TIFF!

Stere Gulea pune punct romanului lui Marin Preda. Suntem în anul 1954, an greu pentru Niculae Moromete pus la încercare, dar nu de regimul ce se instaurase cum se instaurase-Stalin murise în 1953 dar ”moștenirea” îi mergea mai departe-, ci de o iubire pentru o femeie…măritată. Se întâmplă la toate casele. Apariția Verei în viața sa are și o urmare, fericită însă, Nicolae Moromete, alter-ego-ul lui Marin Preda, își va publica romanul, Moromeții desigur, apărut în 1955.

Acest Moromeții 3 este distribuit într-un context socio-politic total, total diferit față de primul Moromeții, cu premiera  la 28 septembrie 1987, cinematograf Scala din București. Filmul în sine a avut parte de ochi peste ochi din partea cenzurii, a fost amânat, a intrat cu greu în drepturile difuzării. Cei care s-au opus premierei filmului au ajuns, odată cu acceptarea lui, să-l…aplaude, să-l laude…Câtă meschinărie!!!

Moromeții 1, puțini anticipau trei filme, îi are în distribuție pe Victor Rebengiuc (Ilie Moromete), Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu, Teodora Mareș, Cornel Popescu, în timp ce rolul Niculae Moromete/copilul este interpretat de Marin Badea (cel care nu a urmat carieră cinematografică, preferând științe economice).

Moromeții 2 apare în 2018, am fost la premiera de gală, cu Horațiu Mălăele în rolul lui Ilie Moromete, apoi Dana Dogaru, Paul Ipate, Andreea Bibiri, Ion Caramitru, Oana Pellea, Gheorghe Visu, Marian Râlea, Florin Zamfirescu, Cuzin Toma, Iosif Pașintă (în rolul lui Nicolae Moromete). Este adaptarea după cel de al doilea volum Moromeții, a romanului Viața ca o pradă (1977) și a publicisticii lui Marin Preda.

Moromeții 3 (2024) îi are în distribuție pe Alex Călin (Niculae Moromete), Olimpia Melinte, Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Cuzin Toma…

Poate echipa TIFF ar fi trebuit să programeze cele trei filme Moromeții. Înțelegerea personajelor, acțiunilor lor, contextele socio-politice ar fi fost altfel receptate de actualul public. Poate anul viitor, chiar îmi doresc toate ceie trei producții la Moromeții, într-un singur cinematograf.

Decernarea premiilor

Are loc sâmbătă 22 iunie, 21:00, în sala Teatrului Național, gazdă a multor gale de gen. În ediția online a cotidianului nostru vă voi face cunoscuți laureații ediției 23, în print putându-i avea doar marți, 25 iunie.

Demostene Șofron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *