June 25, 2024

Aproape 30 la sută dintre profesorii din învățământul preuniversitar din județul Cluj nu sunt titulari, fiind angajați pe perioadă determinată, se arată într-un document prezentat de blogul edupedu.ro.

Din datele prezentate reiese că în noiembrie 2023 în școlile din județ erau încadrate 7630 de cadre didactice. Dintre acestea 5.543 era personal didactic de predare pe perioadă nedeterminată, iar 2087 era personal didactic pe perioadă determinată.

„Se constată o scădere a numărului de cadre didactice titulare, aceasta datorită faptului că, prin pensionarea unor cadre didactice la vârsta standard, nu mai există posibilitatea titularizării altor cadre didactice, numărul de ore la anumite discipline fiind mic, de exemplu la disciplinele: biologie, geografie, educație tehnologică. Reducerea numărului de cadre didactice titulare se datorează și lipsei personalului didactic calificat, la disciplinele fizică și informatică”, arată Inspectoratul Școlar Județean Cluj în analiza activității.

 

La nivel național, în acest an școlar, este întregistrat cel mai mare număr de profesori suplinitori din ultimii 5 ani: „Sunt aproape 44.600 de cadre didactice angajate pe perioadă determinată, în anul școlar 2023-2024”, arată blogul menționat. La nivel național, sunt 156.267 de profesori titulari. În 2019, existau 36.787 de poziții didactice ocupate de personal angajat pe termen determinat, inclusiv personal didactic asociat și pensionat. În noiembrie 2023, numărul acestor angajați a ajuns la 44.574, indicând o creștere de cel puțin 21%.

Titularizarea reprezintă procesul de angajare pe perioadă nedeterminată într-o instituție școlară. Pentru a obține statutul de titular, profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 la examenul scris și la inspecția la clasă, în conformitate cu cerințele postului. Pentru a fi angajați pe termen determinat, în calitate de suplinitori, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Anul acesta, proba scrisă a concursului național de Titularizare 2024 se va desfășura pe 17 iulie, iar candidații se vor putea înscrie în perioada 8-17 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *