April 12, 2024

Ziua mondial─â a apei este marcat─â, ├«n fiecare an, la 22 martie. Apa este un element esen┼úial ├«n sus┼úinerea vie┼úii, este vital─â pentru crearea de locuri de munc─â ┼či sprijinirea dezvolt─ârii economice, sociale ┼či umane, se men┼úioneaz─â pe┬áwww.un.org.

Tema din 2024, ÔÇ×Ap─â pentru paceÔÇŁ, sugereaz─â c─â apa poate construi ┼či men┼úine pacea, dar poate provoca ┼či conflicte. C├ónd apa este limitat─â sau poluat─â, sau c├ónd oamenii au acces inegal sau nu au acces la ap─â, tensiunile pot cre┼čte ├«ntre comunit─â┼úi ┼či ┼ú─âri. Peste 3 miliarde de oameni din ├«ntreaga lume depind de apa care traverseaz─â grani┼úe na┼úionale. Cu toate acestea, doar 24 de ┼ú─âri au acorduri de cooperare pentru apa lor comun─â. Pe m─âsur─â ce impactul schimb─ârilor climatice cre┼čte ┼či popula┼úia cre┼čte, exist─â o nevoie urgent─â, at├ót ├«n interiorul fiec─ârei ┼ú─âri c├ót ┼či ├«ntre ┼ú─âri, de a ne uni ├«n jurul protej─ârii ┼či conserv─ârii celei mai pre┼úioase resurse necesare vie┼úii noastre, apa.

S─ân─âtatea ┼či prosperitatea public─â, sistemele alimentare ┼či energetice, productivitatea economic─â ┼či integritatea mediului, toate se bazeaz─â pe un ciclu al apei care este necesar s─â func┼úioneze bine ┼či s─â fie gestionat echitabil. Prosperitatea ┼či pacea se bazeaz─â pe ap─â. Pe m─âsur─â ce na┼úiunile gestioneaz─â schimb─ârile climatice, migra┼úia ├«n mas─â ┼či tulbur─ârile politice, acestea trebuie s─â pun─â cooperarea ├«n domeniul apei ├«n centrul planurilor lor. Putem promova armonia ├«ntre comunit─â┼úi ┼či ┼ú─âri prin unirea ├«n jurul utiliz─ârii echitabile ┼či durabile a apei, pornind de la conven┼úiile Na┼úiunilor Unite la nivel interna┼úional, p├ón─â la ac┼úiuni la nivel local, se arat─â pe pagina ONU dedicat─â apei.

Celebrarea Zilei mondiale a apei, vine s─â con┼čtientizeze c─â to┼úi trebuie s─â ne unim pentru o folosire responsabil─â a apei ┼či s─â folosim apa pentru men┼úinerea unui climat pace, pun├ónd bazele unui m├óine mai stabil ┼či mai prosper, potrivit┬áwww.un.org.

Ziua mondial─â a apei este coordonat─â de UN-Water ÔÇô mecanismul ONU de colaborare ├«ntre agen┼úii pentru toate problemele legate de apa dulce ÔÇô ├«n colaborare cu guverne ┼či partenerii. Datele statistice de pe pagina ONU dedicat─â zilei arat─â c─â 2,2 miliarde de oameni tr─âiesc f─âr─â a avea ap─â potabil─â acas─â, iar dintre ace┼čtia, 115 milioane de oameni beau ap─â de suprafa┼ú─â (OMS/UNICEF / 2023).

Aproximativ jumătate din populaţia lumii se confruntă cu un deficit grav de apă pentru cel puţin o parte a anului (IPCC / 2022). Calamităţile provocate de apă au dominat lista dezastrelor naturale în ultimii 50 de ani, iar decesele provocate reprezintă 70% din toate decesele cauzate de dezastrele naturale (Banca Mondială / 2022).

Apele transfrontaliere reprezint─â 60% din fluxurile de ap─â dulce din lume, iar 153 de ┼ú─âri au teritoriu ├«n cel pu┼úin unul dintre cele 310 bazine transfrontaliere de r├óuri ┼či lacuri ┼či au inventariat 468 de sisteme acvifere transfrontaliere (UN-Water / 2023). Doar 24 de ┼ú─âri raporteaz─â c─â toate bazinele lor transfrontaliere sunt acoperite de acorduri de cooperare. (ONU-Apa / 2021).

Pentru a accelera eforturile de a face fa┼ú─â provoc─ârilor legate de ap─â, Adunarea General─â a Na┼úiunilor Unite a declarat anii 2018-2028 Deceniul interna┼úional de ac┼úiune ÔÇ×Ap─â pentru Dezvoltare Durabil─âÔÇŁ, care a ├«nceput odat─â cu marcarea Zilei mondiale a apei, la 22 martie 2018, ┼či se va ├«ncheia ├«n edi┼úia din 2028 a Zilei mondiale a apei, potrivit┬áwww.un.org/en/events/waterdecade.

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluţia 47/193). În 2013, a fost marcat Anul internaţional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 65/154, la 11 februarie 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *