February 29, 2024

Donald Trump a subliniat sâmbătă opoziţia sa faţă de un acord negociat între cele două partide în Congresul american privind imigraţia, pe care Joe Biden îl apără promiţând că acesta îi va acorda autoritatea de a închide frontiera cu Mexicul, notează AFP.

„Un acord prost privind frontiera este mult mai rău decât niciun acord!”, a scris cu majuscule favoritul republicanilor pentru prezidenţialele din 2024 pe reţeaua sa Truth Social.

„Închideţi frontiera!”, a adăugat el.

În campanie la Las Vegas, statul Nevada, Trump a susţinut sâmbătă că există „o probabilitate de 100% ca în Statele Unite să aibă loc un atac terorist de amploare” comis de persoane care au traversat această frontieră.

În timp ce imigraţia la frontiera cu Mexicul va fi unul dintre subiectele cheie ale următoarelor alegeri prezidenţiale, la care Donald Trump este pe cale să devină candidat pentru a treia oară la rând, preşedintele american Joe Biden depune eforturi pentru adoptarea unui proiect de lege privind imigraţia negociat între democraţi şi republicani în Senat.

El i-a îndemnat vineri seara pe parlamentarii conservatori să nu blocheze acest proiect deja negociat, afirmând că, dacă ar fi adoptat, va fi „cel mai sever şi corect set de reforme pe care l-am avut vreodată în ţara noastră pentru a securiza frontiera”.

„Mi-ar da, în calitate de preşedinte, o nouă autoritate de urgenţă pentru a închide frontiera atunci când aceasta este copleşită”, a adăugat Joe Biden, asigurând că „va folosi această putere în aceeaşi zi în care legea va intra în vigoare”.

Mai devreme, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor SUA, Mike Johnson, avertizase că, în situaţia actuală, orice vot privind noi finanţări pentru ajutorarea Ucrainei, precum şi pentru întărirea frontierei cu Mexicul, unde sosesc un număr record de migranţi, este „născut mort”.

Cele două probleme sunt în prezent negociate împreună, punând în pericol livrările de arme şi echipamente esenţiale pentru armata ucraineană.

Donald Trump a făcut din imigraţie una dintre axele majore ale campaniei sale pentru a reveni la Casa Albă în 2025 şi îşi foloseşte influenţa pe lângă republicani pentru a bloca orice acord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *