July 20, 2024

Zece rectori din cele mai reprezentative universități europene și echipele lor academice, alături de actori din mediul socio-economic și decizional național și european, se întâlnesc în această săptămână la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) cu ocazia EUTOPIA Week pentru a discuta dezvoltarea alianței universității europene EUTOPIA și contribuțiile acesteia la noile politici europene din mediul academic și social, informează într-un comunicat de presă reprezentanții UBB.

Citând aceleași surse, universitățile partenere din Africa, America Latină, Asia, Australia și SUA au fost de asemenea reprezentate, pentru acțiuni globale la nivel internațional. Pe parcursul acestei săptămâni la Cluj vor fi dezbătute teme legate de strategia europeană a universităților, diplome duale, multiple, sau joint, noul program european în cercetare și inovare, relația universităților cu industria în contextul reperelor democratice etc.

De asemenea, EUTOPIA Week va avea câteva zile alocate proiectului EUTOPIA-Health.

Gazda evenimentului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară:  „Suntem la Cluj-Napoca pentru o săptămână, pentru a discuta dezvoltarea alianței și contribuțiile acesteia la nivelul politicilor europene în zonele academice și socio-culturale”.

Tema evenimentului găzduit de UBB este „Paths to cohesion”, reflectând una dintre valorile de bază ale alianței, coeziunea.

Reamintim faptul că EUTOPIA este o alianță formată din universități europene de prestigiu, al cărei obiectiv ambițios este acela de a redefini direcțiile de viitor ale educației universitare europene, membrii ei colaborând la crearea unui model academic european nou, inovativ, care să reflecte principiile Europei unite și deschise, manifestând respect față de cetățenii ei și față de mediul înconjurător. Alianța oferă cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților oportunități comune de educație, programe de cercetare și dezvoltare comune, țintind să formeze absolvenți performanți, promovând internaționalizarea, diversitatea și incluziunea, aplecându-se asupra provocărilor globale și locale.

Comunitatea EUTOPIA întrunește mai mult de 240.000 de studenți, peste 18.000 de cadre și cercetători și mai mult de 900 de grupe de cercetare fiind una dintre cele mai puternice alianțe europene, potrivit comunicatului amintit. EUTOPIA a luat naștere în anul 2019, fiind unul dintre cele 17 proiecte câștigătoare ale competiției Inițiativa Universităților Europene lansate de Comisia Europeană pentru a forma un spațiu inovativ al educației superioare europene.

T.S.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *