March 27, 2025

Casa din Cluj-Napoca în care a locuit Avram Iancu în perioada studenției a fost transformată în Centru memorial iar, joi, în incinta clădirii a fost inaugurat bustul eroului de la 1848-1849 din Munții Apuseni. Monumentul a fost realizat de sculptorul Radu Aftenie. Evenimentul se înscrie în seria de acțiuni dedicate omagierii lui Avram Iancu în contextul aniversării a 200 de ani de la naștere. La eveniment au luat parte primarul Emil Boc, viceprimarul Ștefan Tarcea, subprefectul Florentin Burz, președintele Societății „Avram Iancu” din România, Tiberiu Groza, numeroși membri ai acestei organizații și elevi ai Colegiului Național Emil Racoviță. Totodată, după dezvelirea bustului, cei prezenți au asistat la prezentarea volumului „Avram Iancu”-eroul demnității naționale”, scris de profesoara de limba română Aurora Ilie Pogan, născută în Vidra de Sus, localitatea în care a văzut lumina zilei și Avram Iancu.

În intervenția avută în cadrul manifestării, primarul Emil Boc a declarat că drumul revoluționar al lui Avram Iancu s-a clădit aici, la Cluj. „În aceste încăperi sper că simțiți cu toții nu doar patina timpului dar și spiritul extraordinar a lui Avram Iancu pentru că aici, în locul unde a trăit Avram Iancu în studenție, pe strada Avram Iancu, nu departe de Monumentul „Horea, Cloșca și Crișan”, nu departe de Școala Ardeleană, de statuile lui Blaga și Eminescu, nu departe de monumentul Iuliu Maniu, de Monumentul Memorandiștilor, adică într-o arie cu adevărat istorică și de reprezentare națională. Ideile care l-au animat toată viața, aici le-a învățat bazându-se pe rădăcina sănătoasă de ardelean, de român care a întruchipat ce-i mai bun în spiritul și neamul românesc. Avram Iancu suntem toți”, a transmis Emil Boc. Primarul a precizat că spiritul lui Avram Iancu este mai actual ca oricând și că ne arată că putem reuși împreună. „Nu este transilvănean pe lumea asta să nu simtă spirtul lui Avram Iancu iar spiritul lui Avram Iancu este acum mai actual ca niciodată pentru că el, în egală măsură, s-a bătut pentru drepturile poporului lui, a dat totul pentru poporul lui, pentru transilvăneni dar în același timp a avut și o dimensiune vizionară pentru că el nu a vrut ceva numai pentru poporul lui în detrimentul altor popoare. El spus că ce vreau pentru poporul meu vreau și pentru alte popoare. Adică acea egalitate de tratament, poziționare pe aceleași situații cum erau și alte popoare din Transilvania. Astăzi vorbim în UE despre capacitatea tuturor popoarelor egale de a colabora și a merge împreună. Spiritul lui Avram Iancu ne arată că noi putem reușit împreună”, a punctat Emil Boc.

Avram Iancu, cel care avea să joace un rol extrem de important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania, a venit la Cluj pentru studii la începutul anilor 1840. A urmat liceul Piarist Catolic, de pe actuala stradă Mihai Kogălniceanu, după care a urmat studiile academice, perioadă în care a locuit pe strada care în prezent îi poartă numele. În imobilul declarat monument istoric, Avram Iancu a locuit trei ani. Potrivit istoricului Silviu Dragomir, proprietarul de atunci al imobilului era familia Bokor, de origine din Câmpeni. „Nu mai este supus orarului cotidian și, ca și „cetățean academic” se bucură de prețioase drepturi. În calea unui tânăr care se simte dezlegat de cătușele disciplinei de fier a călugărilor piariști răsar însă multe ispite. Petrecerile zgomotoase fac parte, în această epocă, din frământările obișnuite ale vieții academice. Ca toți moții, Iancu pare un admirabil camarad de petreceri în societatea colegilor români și unguri. El nu-și neglijează câtuși de puțin studiile și nu-și uită nici pentru o clipă că aparține unui popor pe nedrept oropsit”, scrie Silviu Dragomir în volumul „Avram Iancu-o viață de erou”.

Centrul memorial de pe strada Avram Iancu numărul 17 cuprinde două încăperi. Una dintre acestea va fi amenajată cu mobilier specific perioadei în care a trăit Avram Iancu, iar cealaltă va fi o sală de conferințe.

Profesoara Anca Sârghie din Sibiu a transmis mulțumiri în numele făuritorului bustului, care, din cauza problemelor de sănătate legate de vârsta înaintată de 89 de ani, nu a putut participa la eveniment.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *