July 23, 2024

Depozitul 194 Armament și Muniții „Valea Prodăii” din Jucu a împlinit 85 de ani de la înființare, moment marcat printr-o serie de festivități care s-au desfășurat miercuri, 19 iunie. Evenimentul a debutat intonarea Imnului Național și a continuat cu marșul de întâmpinare, darea onorului și a raportului de către comandantul Depozitului 194 Armament și Muniții „Valea Prodăii”.

A urmat mesajul șefului Statului Major al Forțelor terestre, citit de către general maior Bogdan Cernat și oficierea serviciului religios de către părinții Cercului Preoțesc Jucu, sub protia părintelui protopop Dan Hognogi. Cu acest prilej a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată împlinirii a 85 de ani de la înființarea unității. De asemenea, au susținut alocuțiuni comandantul unității (domnul locotenent -colonel Gheorghe Florin Zirbo), reprezentanți ai eșaloanelor superioare și înmânarea de diplome și plachete personalului militar și auxiliar. Între aceștia s-au aflat general maior Virgil Ovidiu Pop, general maior Bogdan Cernat, general de brigadă Nelu Gabriel Boțoc, colonel Ioan Munteanu, general maior în rezervă Ioan Manci, general de brigadă în rezervă Ioan Mureșan și general de brigadă în rezervă Petru Pah.

Festivitatea a continuat cu vizitarea cazărmilor unității și unei inedite expoziții de pirogravură.

La data de 19 iunie 1939, în baza Jurnalului Consiliului de Miniștri nr. 1481 și a Înaltului Decret nr. 2508 din 19 iunie 1939, s-a înființat Depozitul 194 Armament și Muniții. Pe parcursul existenței sale, unitatea a parcurs mai multe etape, conținutul acestora vizând modificări cu privire la denumire, structură organizatorică și înzestrare cu armament și tehnică de luptă. În 2018 i s-a atribuit unității denumirea onorifică „Valea Prodăii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *