June 20, 2024

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca este parteneră în semnarea unui acord strategic între Carfil SA (subsidiară Romarm SA) – Periscope Aviation. 

Universitatea Clujeană a fost reprezentantă, weekendul trecut, la cea mai mare expoziție dedicată apărării şi securităţii din estul Europei „Sea Defense and Aerospace #BSDA2024”, găzduită de Romaero Băneasa. Astfel, prof. dr. Sorin Vâtcă – prorector Activități sociale și studențești, alături de Prof. dr. Tudor Sălăgean – decan Facultatea de Silvicultură și Cadastru USAMV Cluj-Napoca, au semnat din partea USAMV Cluj-Napoca, în calitate de partener, în cadrul acordului strategic de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare și civile Periscope Aviation – Carfil SA (Romarm), au informat reprezentanții instituției universitare clujene. „Protocolul semnat astăzi prevede dezvoltarea producției de drone autohtone destinate domeniului agricol, implementarea proiectului strategic <Prima Dronă>, actualizarea cadrului național legislativ în materie de producție, omologare, standardizare, operare civilă, în conformitate cu cerințele și evoluția pieței naționale, regionale și internaționale. De asemenea, se dorește accelerarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul UAV/UGV, destinate agriculturii și construcției ecosistemului digital agroalimentar, prin implicarea activă a echipelor de cercetare din mediul universitar și privat”, a precizat prof. dr. Sălăgean Tudor. Citând aceleași surse, la ceremonia de semnare a acordului au participat mai multe personalități, între care ambasadorul SUA, ES Kathleen Kavalec, și ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ștefan Radu-Oprea. 

Societatea Carfil SA este o subsidiară a companiei naţionale Romarm SA, iar Periscope Aviation reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, fiind cea mai recentă investiţie a companiei americane, renumită pentru inovaţia sa în sistemele UAV tactice de înaltă performanţă. #BSDA2024 este cea mai mare expoziție regională dedicată apărării şi securităţii, fiind la ediția a IX-a, reunind anul acesta 400 de producători globali de echipamente şi tehnică militară și peste 300 de delegați străini de nivel înalt. 

T.S.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *