June 20, 2024

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda a predat spre reciclare 650 kg deșeuri. Biblioteca municipală turdeană s-a alăturat în acest an participanților la ediția a treia a Festivalului Verde la Turda, care se desfășoară în perioada 22– 31 mai 2024 venind, pentru prima dată la acest festival cu iniţiativa de colectare și predare a deșeurilor de hârtie. 

După ce bibliotecarele turdene au pregătit cutiile şi sacii cu cărțile casate cu uzură fizică şi morală şi hârtie reciclabilă colectată de la cetăţeni din comunitate, Dana Deac şi Gabriela Hornoi, ajutate de doi voluntari, au predat deşeurile de hârtie către SC Supercom SA. Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda continuă astfel acţiunile de susţinerea unui mediu curat şi pentru un consum responsabil cuprinse într-o dezvoltare durabilă a oricărei localităţi. „Nu o dată atelierele noastre creative au avut la bază arta recuperării şi reciclarea artistică. Până la urmă, sustenabilitatea presupune atingerea unui scop comun, prin depunerea unui efort colectiv, de către oamenii unei comunități, care împărtășesc anumite valori. Când ne gândim la felurile în care putem proteja mediul, ne vin în minte diverse schimbări pe care le putem implementa, precum reciclarea și separarea gunoiului în categorii, folosirea mijloacelor alternative de transport sau a pungilor de pânză atunci când mergem la cumpărături. Pentru că ne dorim un trai mai bun, împreună cu elevii turdeni am organizat de-a lungul timpului mai multe activități cultural-educative de conștientizare a mediului curat cu preşcolarii şi şcolarii turdeni.”, spune directoarea  instituției  Dana Deac.

Hârtia, resursă 100% naturală și reciclabilă din fibre de lemn

 Directoarea Dana Deac subliniază subliniază importanța reciclării, îndeosebi cea hârtiei. „În realitate, reciclarea înseamnă mult mai mult decât reducerea cantității de deșeuri care ajung în depozitele special amenajate și are o listă de beneficii care nu se limitează la mediu, ci au un impact inclusiv asupra vieții sociale și economice. Indiferent dacă vorbim despre plastic, hârtie sau aluminiu, produsele și materialele care pot fi refolosite după ce și-au îndeplinit scopul primar sunt semnificative. De fapt, cele mai multe materiale au o valoare de reciclare destul de consistentă. Deși tehnicile de reciclare diferă în funcție de material, există o listă întreagă a produselor care pot fi reciclate, de la baterii și deșeuri biodegradabile, la obiecte vestimentare, electronice, sticlă, metale, hârtie, plastic și multe altele. Reciclarea hârtiei este procesul circular de transformare a deșeurilor vechi de hârtie în hârtie nouă. Hârtia este o resursă 100% naturală și reciclabilă din fibre de lemn. Prin urmare, deșeurile de hârtie sunt cel mai important ingredient în procesul de creare a produselor noi din hârtie și carton. Reciclând hârtia, ajutăm la păstrarea pădurilor și la un mediu mai curat, verde.” 

De asemenea, directorul instituției culturale turdene mulțumește celor implicați în acțiunile de reciclare de la Turda: „Mulțumim directorului Negrea Gheorghe şi şoferului Mircea Trif de la SC Supercom Turda, Direcţiei de Asistenţă Socială Turda, voluntarului Bazil Crişan şi celor care doresc să păstreze anonimatul pentru sprijin şi felicităm pe toţi cei implicaţi în acest festival coordonat de Camelia Mic”. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *