Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va juca un rol esențial în noul HUB de cercetare pe hidrogen al României, un proiect în valoare de 130 de milioane de euro, informează reprezentanții Universității Tehnice Cluj-Napoca după ce joi, 21 noiembrie 2024, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a semnat finanțarea acestui proiect. Una dintre principalele contribuții a universității clujene în cadrul acestui proiect va fi mobilitatea alternativă, cu accent pe mobilitatea cu pile de combustie. Folosind experiența în cercetare, laboratoarele avansate, expertiza în domeniul energiei regenerabile și al tehnologiilor verzi, universitatea clujeană va contribui la tehnologiile viitorului, care vor avea un impact atât la nivel regional, cât și național, consideră reprezentanți UTCN.
La rândul său, ministrul Bogdan Ivan, a precizat că banii europeni vor fi folosiți pentru construirea hub-ului național de cercetare #RoHydroHub, care va poziționa România ca lider regional în tehnologiile bazate pe hidrogen. Pe de altă parte, prin acest proiect vor fi generate tehnologii revoluționare care acum nu există în România. „Finanțarea pe care am semnat-o astăzi la Palatul Victoria nu este doar o investiție în infrastructura viitorului – este o investiție în dezvoltarea sustenabilă a României, bazată pe un parteneriat eficient al sectorului public cu mediul academic și cel privat. Cercetarea va fi realizată la ICSI Râmnicu Vâlcea, Universitatea Politehnica și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, care vor gestiona fonduri de 51 de milioane de euro pentru dotarea cu echipamente și tehnologii de ultimă generație. Mai departe, cei trei parteneri vor identifica cele mai bune soluții tehnice de producție, stocare și transport al hidrogenului”, a transmis ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Rezultatele concrete ale cercetării vor fi transferate către nouă IMM-uri, pentru a fi puse pe piață și valorificate. Din întregul proces vor rezulta zeci de noi locuri de muncă și douăsprezece brevete de invenție. La semnarea contractului acestui proiect au fost prezenți ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu și directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice ICSI Râmnicu Vâlcea, Mihai Varlam, liderul de proiect.
T.S.