October 6, 2024

Vasilica Cismașu, directoarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă din Cluj-Napoca, a ajuns în finala națională a Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2024, unde se va lupta cu alți trei directori din țară, Marius Cosmin Cimpoae de la Școala Gimnazială nr. 27 Timișoara, Beatrice Carmen Zelinschi de la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași și Gheorghe Stamin de la Liceul Tehnologic „Petrache Poenaru” Bălcești, din județul Vâlcea, pentru titlul de cel mai bun director antreprenor sau, de ce nu, chiar pentru cel mai bun director al anului 2024. Clujeanca Vasilica Cismașu a fost desemnată cel mai bun director antreprenor la ultima jurizare regională a Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2024, desfășurată la Cluj-Napoca, luni, 16 septembrie 2024. Anunțul a fost făcut marți, 17 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de reprezentanții Asociației pentru Valori în Educație (AVE) România, cu prilejul încheierii jurizărilor regionale a Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2024. Decernarea premiilor celei de-a opta ediții a Galei va avea loc pe 24 octombrie, la Opera Națională București, când vor fi premiați patru directori de școală la categoriile inovare, antreprenoriat și egalitate de Șanse, precum și marele premiu, Directorul Anului 2024.

Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024 este organizată de Asociația pentru Valori în Educație (AVE) România, iar Cluj-Napoca a găzduit ultima din cele patru jurizări regionale, trei având loc la Oradea, Craiova și Galați. Din cei 18 finaliști regionali (din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Brașov, Harghita, Sibiu, Hunedoara) jurizați la Cluj-Napoca trei au intrat în etapa de jurizare națională de la București. Așa cum am mai precizat este vorba de directoarea clujeancă Vasilica Cismașu și de directorii Ștefan Nuț de la Liceul Marin Preda”, Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita, secțiunea egalitatea de șanse, Octav Mihai Cismașiu – de la Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza”, Geoagiu, jud. Hunedoara, secțiunea inovare.

Premiați pentru că schimbă viețile copiilor în bine

AVE România premiază directorii de școli care reușesc să schimbe viețile copiilor. „De nouă ani de zile susținem directorii de școli, grădinițe și licee din întreaga țară. Avem o convingere puternică că a fi director înseamnă a fi manager, iar valența aceasta managerială este foarte important ca să fie profesionalizată. Vedem cum în toate carierele profesionale din toate industriile lumii rolul managerial este unul pentru care primești sprijin să dezvolți competențe profesionale speciale. Vedem lucrul acesta și în sistemul de sănătate, unde-i la fel de necesar, și-l vedem în toate companiile și industriile din România și la nivel internațional. Vedem cum toate sistemele de educație care au reușite cu adevărat în lume au programe de dezvoltare profesională și premiu pentru excelență managerială. În parteneriat cu instituții care au sprijinit acest demers am reușit ca în ultimii opt ani să căutăm în fiecare an și să premiem directorii care schimbă viețile copiilor. Proiectele noastre au o amplă valență de training și formare”, a spus Andreea Nistor, executive director AVE România, în cadrul conferinței de presă.

Jumătate din directorii de școli din țară, învățați să conducă

De asemenea, potrivit aceluiași director asociația pe care o conduce învață 5.800 din directorii din țară cum să rezolve problemele cele mai stringente din școală. „Ne dorim să oferim directorilor de școli și profesorilor care ar vrea să devină directori sprijin ca ei să aparțină unei comunități profesionale puternice, să aibă mentori în business, să reușească să facă planuri de acțiune în școlile lor, să colaboreze cu autoritățile locale și să rezolve cele mai importante probleme ale școlilor. În acest moment avem colaborări în jumătate din școlile din România, asta înseamnă 5.800 de directori de școli pe care am încercat să-i sprijinim cu proiectele noastre diverse din ultimii ani”, a mai afirmat Andreea Nistor.

Povestea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă de la Cluj, model pentru restul țării

În cadrul conferinței de presă, Vasilica Cismașu, directoarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă din Cluj-Napoca, finalistă a regiunii Centru, a dezvăluit că s-a înscris la Gală din respect pentru o colegă care a recomandat-o, dar și motivată de faptul că făcând cunoscut modelul de la Cluj va putea fi urmat și de alții: „După ce m-a recomandat am spus inițial, nu, dar apoi m-am gândit că nu mi-ar plăcea să fiu în locul ei, adică directorul pe care-l propun să spună nu. Și atunci am aplicat. Am fost motivată de colega mea, dar și cei de la AVE care au știut să mă motiveze spunând că dacă se află, se cunoaște ceea ce am făcut noi aici la Cluj, va putea fi preluat de alte școli, din alte județe. M-aș bucura enorm și asta e motivația mea pentru care mă aflu aici.”

Despre jurizarea prin care a trecut (o comisie formată din reprezentanți ai mediului de business, ai presei, ai unor ONG-uri) directoarea Vasilica Cismașu a spus că a fost o întâlnire plăcută, provocatoare cu oameni care au zâmbit, care au folosit expresii din antreprenoriat, nu foarte familiari, dar o întâlnire pe care o recomadă și altor directori.

În cadrul conferinței de presă, directoarea Vasilica Cismașu a prezentat provocările traversate pentru a avea noul Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă la Cluj „Povestea a început în 2014 când școala a fost relocată datorită retrocedării spațiului în care funcționa. Nu ne ajungea spațiul. Funcționam în multe clădiri, răsfirați prin tot Clujul. Aveam nevoie de spațiu. Aceasta era nevoia identificată. A început strategia, ce facem, și totodată construcția unui vis, ce ne dorim. Am realizat toate studiile (analiza cost-benficiu, studiu de fezabilitate, proiectul tehnic etc). A urmat identificarea și accesarea de fonduri. Nu eram eligibili pentru construcția unei noi școli de la minus 1. Astfel s-a dărâmat tot. S-a construit o nouă clădire, sediul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă. Este un spațiu terapeutic recunoscut la nivel european. Au venit colegi din țări partenere și au spus că așa ceva nu au sperat să vadă în această viață. Pot să spun că raportat la standardele europene este cel mai modern centru terapeutic din țară. Dacă nu era implicarea noastră, era o clădire, dar nu cu spațiile terapeutice pe care ni le doream, adică o grădină senzorială, un bazin de hidroterapie, săli de chinetoterapie, camera de stimulare multisenzorială, spațiul de relaxare pentru prevenirea apariției sindromului de epuizare profesională pentru profesori, spațiul de joacă. Am găsit înțelegere. Am știut când să apăsăm pe accelerație și când să luăm picioarele de pe frână. Întotdeauna găseam varianta doi. Dacă nu iese așa, cum argumentăm să iasă ceea ce ne dorim. A fost o muncă de documentare, o muncă în care aproape toți colegii mei au fost implicați. Și mă mândresc cu asta. Din respect pentru acea colegă, pentru ceea ce au făcut colegii mei și ce au suportat în spațiile închiriate în care am funcționat atâția ani am venit aici.”, a spus directoarea care a ajuns în finala națională a Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2024.

Nu doar un singur om realizează totul, ci o echipă

Directoarea Vasilica Cismașu a ținut să precizeze că nu un singur om realizează totul, ci un colectiv: „Marele aport al meu a fost că am știut să creez o echipă mare formată din mai multe echipe mici. Suntem o echipă foarte mare de peste 100 de persoane. Și atunci lucrăm pe echipe mici pentru a se se simți fiecare valorizat”. 

În procesul de jurizare pentru selectarea celor mai buni candidați, au fost implicați reprezentanți ai companiilor de top din România, ai sectorului neguvernamental, ai inspectoratelor școlare, elevilor și mass-media. La nivelul jurizării regionale de la Cluj-Napoca, din comisia de jurați care au notat directorii candidați la categoria egalitate de șanse a făcut parte și un jurnalist Făclia. 

Gala pe 24 octombrie la Opera Națională București

Decernarea premiilor celei de-a opta ediții a Galei va avea loc pe 24 octombrie, la Opera Națională București, București, când vor fi premiați patru directori de școală pentru categoriile inovare, antreprenoriat și egalitate de șanse, precum și marele premiu, Directorul Anului 2024. Titlul de „Directorul Anului 2024” se acordă unuia dintre finaliștii primelor trei categorii de premii, care depășește nivelul așteptat al unei categorii și îndeplinește criterii transversale: are o viziune clară asupra direcției în care conduce unitatea de învățământ, dă dovadă de creativitate, abilități de comunicare și negociere, reziliență în fața provocărilor, este un lider inspirațional, știe să își motiveze echipa și să creeze un mediu de învățare bun pentru adulți și pentru elevi.

Premiul acordat fiecărei categorii va fi de 3.500 de euro, sumă care are ca scop susținerea directorilor în proiectele pe care le au în derulare în cadrul școlii sau pentru a demara un nou proiect, dar și un loc asigurat în cadrul Programului de Transformare a Școlilor din România, coordonat de AVE. Partenerul jurizării de la Cluj-Napoca a fost Deloitte România, iar partenerii media care susțin cea de-a opta ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului sunt: Republica, Revista BIZ, Agerpres, Revista Cariere și România pozitivă.

sursă foto: pagina de socializare Asociația pentru Valori în Educație (AVE) România

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *