Investiția în metroul din Cluj nu este prinsă între prioritățile noului executiv, după cum reiese din programul de guvernare pentru 2025-2028 consultat de Făclia. Sunt în schimb incluse ca priorități guvernamentale privind dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare un program de construcție a variantelor de ocolire și un altul pentru transportul feroviar metropolitan, vești excelente privind două investiții vitale pentru clujeni: centura ocolitoare și trenul metropolitan.
”Până în 2028, vor fi finalizate variante ocolitoare, care vor scoate traficul greu din localitățile supraaglomerate și creșterea calității vieții cetățenilor, în cea mai mare parte prin descentralizare și parteneriate cu autoritățile publice locale”, se spune în programul de guvernare care a ajuns ieri în mapele deputaților.
De asemenea programul vorbește despre prioritizarea transportului feroviar metropolitan. ”În jurul marilor aglomerări urbane, transportul feroviar metropolitan e o necesitate majoră, în contextul traficului rutier extrem de aglomerat în aceste zone metropolitane. Vor fi dezvoltate rețele de trenuri suburbane și metropolitane pentru a reduce aglomerația rutieră și a îmbunătăți mobilitatea urbană în zonele metropolitane. Aceste proiecte vor contribui la o mai bună conectivitate între orașele mari și suburbii, facilitând deplasarea rapidă și eficientă a cetățenilor. Introducerea transportului feroviar pe rute scurte, la tarife scăzute. Beneficii: Acces la locurile de muncă, reducerea traficului rutier și a poluării. Creșterea accesului locuitorilor din proximitatea marilor orașe la locurile de muncă mai bine plătite din zonele urbane.”
Proiectul centurii ocolitoare a Clujului a fost deja licitat și are un constructor desemnat, în timp ce proiectul trenului metropolitan este în licitație. Singurul obstacol rămas în calea realizării ambelor proiecte este absența fondurilor, care pare să se fi rezolvat dacă guvernul se va ține de propriul program.
Cealaltă investiție vitală pentru mobilitatea clujenilor, metroul care va lega orașul de Florești, a primit vești mai puțin bune. La subcapitolul metrou, programul de guvernare face referire doar la magistrale aflate în construcție în București și la extinderea celor actuale. Metroul de la Cluj, unde au început timid lucrările, are în acest an o alocare de peste 62 de milioane de euro de la guvernul Ciolacu. Rămâne de văzut dacă Guvernul Bolojan va continua să aloce fonduri și în anii viitori. Costul total al proiectului este de peste două miliarde de euro.
În ce privește infrastructura feroviară se vorbește despre ”stabilirea oportunității și elementelor generale de culoar și viteză pentru calea ferată de mare viteză București – Cluj – Budapesta”, un proiect așadar îndepărtat. Mai aproape de realizare este modernizarea tronsonului de cale ferată Cluj-Oradea, prinsă în PNRR, și autostrada A3 Transilvania Târgu-Mureș-Cluj-Oradea, prinsă în programul de guvernare.
În ceea ce priveşte dezvoltarea asistenţei medicale spitaliceşti, programul prevede continuarea şi finalizarea investiţiilor în spitale şi clădiri noi din PNRR şi spitalele regionale Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova, identificarea posibilităţii extinderii reţelei de spitale regionale şi investiţii în alte spitale şi clădiri noi, din împrumuturi externe sau alte surse, inclusiv în parteneriat public-privat.
Articolul Vești amestecate pentru clujeni: Centura ocolitoare și trenul metropolitan, printre prioritățile noului guvern. Nu și metroul apare prima dată în ziarulfaclia.ro.