October 14, 2024

Zece la sută din deciziile de recalculare a pensiilor nu au ajuns încă la destinatarii din județ din motive obiective, afirmă directoarea Casei Județene de Pensii Cluj, doamna Mariana Nicoleta Sălciuan, care precizează că ele vor fi trimise cât de curând. Șefa casei teritoriale de pensii a prezentat ieri într-o conferință de presă un număr de dosare de dimensiunile unor cărămizi, dosare ce conțin sute de obiecții și cereri ce nu fac obiectul noii legi intrate în funcțiune din 1 septembrie 2024. Oricum, Casa Județeană de Pensii Cluj, menționează doamna Sălciuan, lucrează pentru aplicarea corectă a noului act normative și acolo unde s-au strecurat greșeli ele vor fi soluționate iar pensionarii își vor primi drepturile cuvenite.

La conferința de presă organizată de conducerea Casei Județene de Pensii Cluj, directorul instituției, doamna Mariana Nicoleta Sălciuan, a prezentat jurnaliștilor prezenți o serie de modificări aduse sistemului de pensii de legea nr. 360/2023. Pentru început, șefa instituției a precizat că noua lege a pensiilor are în vedere eliminarea inechităților din sistem și adecvarea pensiilor mici, asigurarea unui stabilități a sistemului de pensii din România, noua lege face cea mai importantă reformă a pensiilor din ultimii ani, răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și continuarea studiilor.

Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii prevede patru tipuri de pensie:

Pensie pentru limită de vârstă; Pensie anticipate; Pensie de invaliditate și Pensie de urmaș. Pensia anticipată parțială devine pe noua lege a pensiilor pensie anticipată, iar procentul maxim de penalizare este de 24%.

Vorbind despre stagiu de cotizare contributiv, s-a referit la perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;

Stagiu complet perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate. Apoi a insistat pe stagiu minim de cotizare contributiv – perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă; perioade necontributive – perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligaţia plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public; și perioade asimilate – perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor deasigurări sociale în condiţiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public;

În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:

a) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare iniţială, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;

b) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

c) a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;

d) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;

e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.

Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de acelaşi nivel, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de acelaşi nivel, la alegere.

Perioadele asimilate se valorifică numai în situaţia în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condiţiile Legii nr.360/2023. 148.524 de dosare pentru limită de vârstă sunt în plată în județul Cluj

În județul Cluj sunt în plată pentru limită de vârstă un număr de 148.524 dosare de pensie din care: municipiul Cluj – Napoca are 99546 dosare, municipiul Turda 24670 de dosare, Dej dosare 20560 dosare și agricultori 3748 dosare.

Conform prevederilor Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute în anexa nr. 5.

Accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv.

La totalizarea stagiului minim de cotizare NU se au în vedere perioadele asimilate și perioadele necontributive. Excepție o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.  

Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.  

Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

La calculul stagiului minim de cotizare contributiv şi al stagiului complet de cotizare contributiv se ia în considerare şi perioada de maternitate/paternitate

Referindu-se la pensionarea femeilor cu mai mulți copii, directoarea Mariana Sălciuan a precizat că femeile care au stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: 6 luni pentru primul copil, un an pentru doi copii, mergând cu reducerea până la 3 ani si 6 luni, pentru 7 sau mai mulți copii.

Reducerea vârstei de pensionare prevăzută în tabelul din lege se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani. Această reducere se poate cumula și cu reducerile în baza grupelor de muncă fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani. Pentru acest beneficiu femeile vor prezenta: certificatul de naştere al copiilor şi declaraţie pe propria răspundere că a crescut copii până la vârsta de 16 ani, iar pentru copiii adoptați dovada îndeplinirii se face cu certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia şi declaraţie pe propria răspundere că a crescut copii timp de cel puţin 13 ani.

Pot ieși la pensie de limită de vârstă cu cinci ani mai devreme persoanele care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 5 ani peste stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani pot ieși la pensie pentru limită de vârstă, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionate prevazute în anexa nr.5 .

Această reducere a vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Persoanele care au stagii de cotizare realizate în grupe de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de lege.

Reducerea maximă a vârstei standard de pensionare pentru grupa a II a de muncă/condiții deosebite este de maxim 7 ani.

Reducerea maximă a vârstei standard de pensionare pentru grupa I de muncă/condiții speciale este de maxim 10 ani.

Persoanele cu deficienţă vizuală gravă beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiţii un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare.

Cumularea reducerilor nu poate depăși 11 ani.

Vârstele de pensionare reduse  nu pot fi mai mici de 52 de ani pentru femei şi de 54 de ani pentru bărbaţi. Apoi s-au precizat condițiile pensionării persoanelor cu diferite grade de handicap…

Pensia se acordă la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.

Rererindu-se la cererea de pensionare, am reținut că aceasta împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul.

Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor în cazul în care cererea a fost înregistrată cu respectarea termenului de 30 de zile de la data îndeplinirii condițiilor.

În situaţia în care cererea este înregistrată cu depăşirea termenului de 30 de zile de la data îndeplinirii condițiilor, drepturile se acordă începând cu data înregistrării cererii.

Pensionarii pentru limită de vârstă, care realizează stagiul de cotizare după data înscrierii la pensie, pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia, în condiţiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.

Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.

În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte, în cazul în care, la solicitarea casei teritoriale de pensii competente din România, cererea prevăzută la art. 89 alin. (4) nu a putut fi completată de către solicitant cu toate documentele necesare stabilirii dreptului, în termen de 6 luni de la data înregistrării, cererea de pensionare se soluţionează prin decizie de respingere.

Termenul de 45 de zile de la data înregistrării cererii poate fi prelungit cu 30 de zile în cazul persoanelor care au calitatea de asigurat în luna solicitării, precum şi în situaţia în care, pentru soluţionarea cererii, sunt necesare documente şi/sau operaţiuni suplimentare.

Decizia de admitere a cererii de pensionare poate fi anulată la cererea pensionarului, în termen de 30 de zile de la comunicare.  

Decizia casei teritoriale de pensii se comunică titularului sau reprezentantului legal, după caz, care a solicitat pensionarea, în termen de 10 zile de la data emiterii.

Dumitru VATAU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *