October 14, 2024

Autospeciala care a intervenit la incendiile din Franța, cea mai mare autospecială sau cea mai înaltă autoscară a ISU Cluj au putut fi admirate de clujeni la expoziția cu tehnica de intervenție a salvatorilor organizată în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Pompierilor, vineri, 13 septembrie 2024, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului (ISU) Cluj. Primii interesați să descopere autospecialele ISU Cluj au fost cei mici, cei mai dornici dintre aceștia fiind antrenați să participe la numeroase ateliere interactive pregătite special pentru ei.

Scopul ieșirii pompierilor cu tehnica din dotare în Parcul Central a fost acela de a-i asigura pe clujeni că salvatorii sunt alături de ei și-n momente dramatice, dar și în cele fericite.  Am ieșit în comunitate, în Parcul Central, unde ne prezentăm mașinile de intervenție cât și ambulanțele pentru a arăta că suntem mereu aproape de oameni la nevoie, dar și la bucurii”, a precizat ghidul scurtei vizite a ziarului Făclia la expoziția cu tehnică de intervenție, sublocotenentul Dragoș Rus din cadrul Serviciul de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților ISU Cluj.

În Parcul Central au putut fi admirate aproape 20 de modele diferite de autospeciale, care se află în dotarea celor cinci detașamente de pompieri din județul Cluj, Detașamentul 1 și 2 din Cluj-Napoca și detașamentele din Dej, Turda și Huedin. În expoziție, s-au aflat și autospeciale care aparțin rezervei de intervenție a ISU Cluj.

Cea mai mare mașină, rezervor de 10.000 de litri de apă

Salvatorii au prezentat mașini de intervenție de la cele de dimensiuni mai mici, care reușesc să se înfiltreze ușor pe străzile aglomerate și înguste ale Clujului pentru a ajunge la fața locului solicitat prin 112 pentru a interveni, până la autospeciale mari. În acest sens, participanții au putut să facă cunoștință cu autospeciala care este folosită în stingerea incendiilor în mediul forestier. Un fapt interesant este că această mașină a intervenit în incendii în afara țării, ISU Cluj având anul trecut două autospeciale care au acționat pentru stingerea incendiilor în Franța, iar acum doi ani, în Grecia. Autospecialele de fond forestier sunt adaptate să pătrundă în terenuri accidentate sau abrupte.

Autospeciala cea mai mare, expusă și în Parcul Central, este cea cu o greutate de 28 de tone și cu o capacitate de a înmagazina 10.000 de litri de apă.

Printre mașinile de intervenție care au atras atenția trecătorilor a fost și modelul de autospecială care este dotat cu cea mai înaltă scară din România, scara putându-se înălța până la 50 de metri. Anul trecut s-a intervenit cu acest tip de autoscară la Florești și la Dej. Astfel de autospeciale se găsesc doar în orașele, Cluj, Timișoara București, etc, unde există clădiri înalte. ISU Cluj mai posedă încă trei autoscări mai mici (Detațamentul 1, Dej și Turda) care sunt folosite mai des deoarece sunt mai ușor de manevrat, în anumite situații, zonele urbane.

Clujenii mari și mici interesați să afle mai multe despre tehnica de intervenție expusă au mai putut cunoaște, printre altele, autospeciala de intervenție în cazul calamităților și alunecărilor de teren. De exemplu, un caz în care această mașină a fost folosită s-a petrecut anul trecut. Pompierii au acționat pentru salvarea unor muncitori în Apahida care lucrau la renovarea unui cămin cultural și au fost prinși sub dărâmături după prăbușirea tavanului.

În expoziție, au mai fost prezentate autospeciale de transport victime multiple, de terapie intensivă mobilă, de descarcerare, de hidroperforare. Acestea din urmă dispune de un sistem care permite ca prin puterea apei să se perforeze metalul, dar și bucăți de beton subțiri.

În plus, Serviciul de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul ISU Cluj a pregătit un stand cu informații pentru participanții la expoziție, dar și un traseu aplicativ pentru copii. Aceștia au fost inițiați să folosească furtunul cu apă, familiarizați cu programul de voluntariat din cadrul ISU Cluj, dar și cu programul educațional, propus de IGSU (școlile de subofițeri și ofițeri).

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *