Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri demiterea comandantului forţelor aeriene Mikola Oleşciuk, la o zi după prăbuşirea unui avion F-16 de fabricaţie americană livrat la Kievului, relatează AFP.
„Am decis sa-l înlocuiesc pe comandantul armatei aerului a forţelor armate ucrainene”, a declarat Zelenski pe Telegram, după publicarea unui decret în acest sens pe site-ul preşedinţiei.
Ucraina a anunţat joi că un avion de luptă F-16, echipament militar valoros livrat recent de Occident, s-a prăbuşit în timp ce respingea un atac cu rachete ruseşti şi pilotul şi-a pierdut viaţa.
Potrivit Statului Major ucrainean, avioanele F-16 au doborât patru rachete de croazieră ruseşti în timpul acestui atac, dar ” în timpul apropierii de următoarea ţintă, comunicarea cu unul dintre avioane a fost pierdută”.
O deputată ucraineană, Mariana Bezougla, membră a Comisiei de apărare a Parlamentului, a declarat vineri că avionul F-16 a fost doborât din greşeală de un sistem antiaerian Patriot „din cauza unei coordonări slabe între unităţi”.
Într-un mesaj difuzat pe Telegram, ea a criticat joi „cultura minciunii” în cadrul comandamentului militar ucrainean şi faptul „că niciun general nu a fost pedepsit” şi „generalul Oleşciuk rămâne în funcţie”.
Ea a afirmat vineri că este „cel puţin a treia oară” când un avion ucrainean a fost doborât din greşeală de apărarea antiaeriană ucraineană. „Cele două incidente anterioare, care nu au implicat F-16, au fost atribuite oficial ruşilor”, a remarcat ea.
Mikola Oleşciuk promisese pe Facebook, vineri înainte de demiterea sa, să „descopere cauzele catastrofei aeriene” în care a fost implicat avionul F-16, dând asigurări că „nu ascunde nimic”.
El a acuzat-o pe Mariana Bezougla că doreşte să „discrediteze înalţi responsabili militari”şi SUA, care au conceput avioanele de luptă F-16 şi sistemele Patriot furnizate Kievului.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, confirmând sosirea mult aşteptată a aeronavelor de luptă fabricate în SUA, la aproape doi ani şi jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei.