Tensiunile dintre Rusia si Ucraina care au dus la razboiul la care asistam in prezent, fara un viitor cunoscut la momentul de fata, sunt de mai mult de doua luni. E o problema de ani si de foarte multe eforturi diplomatice esuate in permanenta pana in ziua fatidica de 24 februarie 2022.
- ACTUALIZARE 28 februarie 2022: Potrivit ucrainienilor, personalul care se afla pe Insula Serpilor din Marea Neagra nu a fost ucis, oamenii sunt in viata, dar sunt tinuti captivi de catre soldatii rusi.
Cu peste 100.000 de trupe aflate de ceva vreme la granita cu Ucraina, Rusia a pus in permanenta presiune pe teritoriul pe care dorea sa il invadeze si sa il cucereasca pana la urma. Rusia a vorbit in ultimele zile de dinaintea atacului brutal asupra Ucrainei despre pace, despre forte armate care ar asigura „pacea” si eventual o instaurare a unei noi conduceri la Kiev.
Din pacate, pacea pe care au sustinut-o rusii a dus la un razboi in toata regula, cu tancuri, rachete, avioane de lupta, militari inarmati pana in dinti si mult sange varsat intr-o tara care nu s-a aratat deloc dispusa sa intre intr-un razboi cu Rusia.
Care a fost insa desfasurarea evenimentelor ce au dus la izbucnirea razboiului din Ucraina?
Noiembrie 2021. Ucraina se teme si anunta ca a depistat imagini din satelit cu trupe rusesti aflate la granita sa, peste 100.000 de soldati care asteapta ordine, alaturi de tancuri si de alte echipamente militare.
Decembrie 2021. Vine reactia presedintelui SUA, Joe Biden, care avertizeaza Rusia ca va primi sanctiuni dure daca invadeaza Ucranina, economice si nu numai.
Rusia raspunde ferm si fara teama si cere garantii de securitate, incetarea prezentei NATO in Europa de Est si Ucraina, activitatea militara intrerupta. Rusia se plange ca NATO nu accepta Ucraina si alte foste natiuni sovietice in interiorul sau.
Ianuarie 2022. Volodymyr Zelenskyy, presedintele Ucrainei, primesti noi asigurari clare de la presedintele SUA ca va avea un raspuns decisiv daca Rusia invadeaza Ucraina. Incep si pregatirile si discutii pentru dezamorsarea conflictului pe cale diplomatica.
Oficialii SUA si Rusia se intalnesc la Geneva pentru a discuta si a gasi solutii diplomatice, Rusia ramane ferma, vrea asigurari de securitate, SUA refuza sa accepte asa ceva.
NATO reactioneaza imediat si isi intareste prezenta in partea de Est a Europei, punand la dispozitie nave si avioane de lupta. Incepe evacuarea personalului neesential din Kiev al mai multa ambasade ale unor tari vestice. SUA are deja 8.500 de trupe pe standby.
SUA pune la dispozitie raspuns scris Rusiei raspunzand tuturor cerintelor de securitate, NATO va evalua temerile Rusiei legate de siguranta sa.
Biden se teme de o invazie in Ucraina in februarie. China sustine Rusia si intervine cu un mesaj clar, Moscova are de ce sa isi faca griji legate de securitatea sa si trebuie sa fie luata in serios.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, sustine ca nu are inca siguranta pe toate temerile sale legate de securitate si ca Moscova e dispusa sa discute in continuare.
Presedintele Ucrainei avertizeaza Vestul sa nu genereze panica pentru a nu avea si o economie distrusa.
Consiliul Natiunilor Unite ia in discutie problemele Rusiei si ale Ucrainei, ingrijorarile SUA.
Februarie 2022. Putin neaga ca ar pregati invazie in UCrina si acuza SUA de ignorarea cerintelor de securitate despre care s-a tot vorbit timp de doua luni.
Rusia are deja 70% din toata puterea militara de care are nevoie ca sa lanseze invazia si razboiul in Ucraina.
Putin se intalneste cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron, in Moscova, Ucraina are inca garantii ca nu vor escalada lucrurile dincolo de granita sa. Nu se ajunge la niciun fel de compromis, la vreo solutie concreta.
Alte discutii intre Liz Truss din Marea Britanie si Sergey Lavrov, fara niciun rezultat…
Se avanseaza ideea unei invazii pana la finele Jocurilor Olimpice de la Beijing pe 20 februarie 2022.
Pentagonul ordona trimiterea a 3.000 de trupe SUA in Polonia ca sa asigure orice ajutor.
Mai sunt trimise deja trupe in alte state ale NATO, inclusiv in Romania.
Biden si Putin discuta intr-o video conferinta. SUA sustine in continuare calea diplomatiei, dar avertizeaza ca va interveni pe orice cale ca sa ajute Ucraina si tarile din NATO atacate.
21 februarie 2022. Putin semneaza decretul de recunoastere a independentei republicilor separatiste din Estul Ucrainei Donețk si Luhansk, estul Ucrainei e teritoriu istoric rusesc in opinia sa.
Cancelarul federal Olaf Scholz reactioneaza si il avertizeaza pe Putin ca nu respecta Acordul de la Minsk.
24 februarie 2022. In dimineata acestei zile incepe atacul asupra Ucrainei si razboiul dintre Rusia si Ucraina. Putin motiveaza ordinul de atac: apararea separatistilor din regiunile a caror independenta a fost recunoscuta.
Este decretata mobilizare generala, Ucraina e in razboi cu Rusia, incepe avansarea armatei ruse cu toata puterea spre Kiev. Ucraina raspunde cu atacuri cu rachete antitanc si tot ce are la dispozitie.
Rusia vrea neaparat blocarea Kievului pentru a avea coridor terestru catre Crimeea si Transnistria.
Insula Serpilor e capturata si ea de catre trupele ruse dupa ce sunt ucisi toti cei prezenti pentru paza insulei, la refuzul predarii in fata fortelor ruse.
Seara, SUA anunta inca 7.000 de militari trimisi in Germania ca reactie la razboiul din Ucraina.
Ucrainienii trec granita in Romania, fugind din calea prapadului facut de armata rusa in puncte strategice din Ucraina.
Apar proteste in Rusia, oamenii ies in strada, unii sunt arestati, nu recunosc conflictul pornit in Ucraina ca fiind unul care reprezinta si poporul rus, intentia sa.
Volatilitatea situatiei din Ucraina este una greu de imaginat. Apar si morti, raniti, oameni nevinovati care au de suferit de pe urma inaintarii armatei ruse cu o forta nemaivazuta spre tinta sa momentana, Kiev. S-ar fi putut evita conflictul, razboiul? Cu siguranta nu, atat timp cat Vladimir Putin se afla la conducerea Rusiei.
Rusia isi doreste sa cucereasca intreaga Ucraina, asta e clar, insa pana acum nu si-a atins obiectivele stabilite pentru primele 24 de ore…
Ce va urma? Nimeni nu stie, ramane doar sa privim de pe margine, pe moment, si sa speram ca Romania nu devine vecina cu Rusia, nu va avea granita cu Rusia si nu ne vom trezi si noi in situatia Ucrainei candva, intr-un viitor…