December 7, 2023

Este un fenomen cunoscut despre care, din pacate, nu se discuta suficient de mult. In ultimii ani, pe masura ce angajatii si-au dat seama ca pot “fenta” in multe feluri munca si scurta orele petrecute la birou au aparut o multime de tactici interesante prin care poti avea un job de vis in care sa nu faci mai nimic si sa mai castigi si o caruta de bani. Numai ca multi angajati si-au folosit creativitatea si imaginatia si au gasit cele mai tari metode de a avea jobul ideal, mai ales cand seful nu e prin preajma…

Sa iti doresti sa te mai si relaxezi la job este normal. Nimeni nu poate munci opt ore in continuu fara niste pauze. La fel cum nimeni nu poate sustine treziri de dimineata, tare de dimineata saptamani la rand doar de dragul sefului si al programului de lucru respectat de fiecare data. Dar ce te faci cand seful nu mai este in cladire, in biroul sau si ai toata libertatea sa “fentezi” cum ti-ai dorit dintotdeauna munca? In continuare doar cateva idei pe care un angajat sau mai multi le-a/le-au avut la un moment dat si urmarile avute.

Intarzie la job. Ce poate fi mai placut decat sa nu auzi sunetul alarmei de la telefon macar o dimineata… sau poate doua. Cei mai multi angajati prefera sa se trezeasca mai tarziu cand seful nu e pe la firma, la birou si sa isi mai ia macar 30+ minute de somn perfect, intr-o dimineata perfecta. Insa au fost si unii angajati care au preferat sa isi ia o pauza cam lunga si au venit la job de abia spre sfarsitul programului. Nu a fost suficient. S-au uitat la ceas, au vazut ca se apropie ora de plecare si… au plecat acasa, dupa o zi de munca de cateva minute… Intre timp seful a aflat si angajatul sau angajatii au primit imediat o mustrare zdravana.

Cea mai lunga pauza de masa. Orice angajat din lumea asta are dreptul la o pauza de masa. De obicei dureaza o ora, poate jumatate de ora, doua ore cel mult in anumite companii. Insa cand nu e seful la birou ce rost are sa te grabesti, nu? Un angajat a profitat de ocazie si si-a programat intalniri cu mai multi clienti, asa ca a avut o pauza de masa care a tinut mult peste cele doua ore alocate. A mancat, e adevarat, dar a revenit la lucru fix cand se termina programul. Si asta nu intr-o singura zi, cateva saptamani la rand. Unde era seful? Intr-o delegatie importanta pentru companie. Ce facut seful cand a aflat? L-a concediat imediat. Asa ca angajatul a avut timp destul sa manance la pranz din acel moment…

Refuza sa raspunda la telefon. Una dintre indatoririle tale intr-o companie poate fi sa raspunzi la telefon. Dar daca seful nu e in biroul sau ce rost are sa te stresezi. Au fost angajati care nu au mai raspuns la telefon si au preferat sa discute cu rudele, cu prietenii. Desigur, exista si e-mail, insa acolo poti sa raspunzi oricand doresti, chiar si peste… o saptamana. Seful afla oricum de toate incercarile angajatului de a nu face nimic pana la urma si angajatii au doar de suferit. Uneori e vorba de niste mustrari, de taieri de salariu, alteori spre usa principala e directia pe care o vor urma imediat ce revine seful in cladire.

Mersul la baie din ora in ora e sport national pentru unii. E normal sa mergi la baie in timpul programului ori de cate ori ai nevoie. Insa e anormal sa mergi si cu un prieten angajat si sa stai acolo minute bune tot discutand si incercand sa mai scapi de minutele si orele care le ai de petrecut la lucru. De obicei nu petreci la baie mai mult de cateva minute, insa unii angajati isi fac un obicei de a merge la baie prea des cand nu e seful prezent si asa din opt ore de munca ramai doar cu vreo trei sau patru daca scoti si pauza de masa. Si daca mai intervine intr-adevar o urgenta care te mai tine la baie e si mai bine… nu pentru tine, ci pentru timpul si asa prea lung pe care il petreci la munca. Evident, angajatii stiu ca sunt si camere de supraveghere in birouri, cladiri si tot comportamentul lor ramane filmat, asa ca seful va impune sanctiuni in functie de cat timp se sta si la baie, daca e nevoie.

Evita sa ia orice fel de decizie. Daca nu e seful prin preajma de ce sa te complici cu o decizie pe care s-ar putea sa o regreti. Multi angajati prefera sa nu ia nicio decizie, chiar si atunci cand e nevoie de ea, sa nu deranjeze seful plecat de ceva vreme si sa faca orice altceva. Asumarea raspunderii nu e ceva ce ti-ai dori indiferent de situatie, asa ca mai bine trimiti toti clientii acasa, amani intalniri si iti vezi de jocurile tale pe calculator sau de discutiile cu prietenii. Asa au facut uii angajati si au ajuns sa fie dati afara doar pentru ca nu au vrut sau nu au avut curajul sa ia o decizie de moment.

Urmaresc filme on-line. Nu e pacat sa pierzi timp pretios acasa incercand sa ajungi la zi cu serialele preferate sau cu filmele cele mai recente? La munca tot ai momente in care seful nu e prin preajma si cand nu prea ai ce face sau nu ai chef sa faci ceva de ce sa nu te uiti la niste filme, seriale poate on-line. Foarte multi angajati nu au putut rezista nevoii de a privi filmul sau serialul preferat si au inlocuit munca la proiecte cu statul relaxat in scaun si urmaritul in liniste, cu castile pe urechi, de filme si seriale de top. Pe langa acest comportament inacceptabil astazi s-au mai si prefacut ca lucreaza, doar ca sa scape de camerele agere care ii pot da de gol…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *