October 4, 2023

Antrepenorii si oamenii de afaceri stiu cat de greu este sa gasesti un nume de firma, de brand care sa corespunda tipului de afacere pornit si serviciilor si produselor care vor ajunge pe piata. De obicei dureaza luni bune pana cand gasesti o idee geniala pentru numele companiei. Numele firmei, companiei trebuie sa fie usor de recunoscut si sa atraga atentia. Doar ca ultima parte, atragerea atentiei, a fost luata mult prea in serios de multi patroni de afaceri si s-a ajuns la denumiri haioase de firme, companii…

Orice nume de companie trebuie sa reflecte activitatea afacerii principale, sa fie cat mai concis si cat mai usor de retinut, sa ajunga imediat la clienti si potentiali parteneri. Cand alegi numele firmei ai mai multe idei si de cele mai multe ori te consulti si cu specialisti ca sa te asiguri ca afacerea ta va functiona bine si va fi ajutata de acest nume. Multe firme au reusit, fara sa vrea, sa fie in centrul atentiei si sa starneasca multe zambete cu numele companiei ales ori prea repede, ori din cauza unei rezonante mai speciale. Doar cateve exemple de astfel de nume de companii:

Analtech. Este o companie cunoscuta din Newark, Delaware, se ocupa de productia placilor de cromatografie in strat subtire si distribuie produsele in mai mult de 40 de tari si pe sase continente. Asocierea nefericita de cuvinte, dar normala, a aparut dupa ce au fost combinate prescurtari ale cuvintelor analytical si technology. De aici am avut Analtech, care pentru vorbitorii de limba engleza si pentru cei ai altor limbi are un inteles diferit mai ales din cauza primei parti a cuvantului😊.

McJunkin Red Man. Alta alegere nefericita este numele acestei companii din Charleston, Virginia de Vest. Compania fabrica tevi si supape, nimic deosebit pana aici. Doar ca numele sau este unul care ridica sprancene si determina imediat hohote de ras si zambete largi. Jerry McJunkin a fost cofondatorul firmei McJunkin Supply Company in 1921. Numarul total de angajati este de peste 3450, avand venituri anuale suficient de mari cat sa reziste pe piata. Si daca te mai gandesti ca are si publicitate gratuita datorita numelui ciudat vei sti cu siguranta de unde vine o parte din bani.

Couche-Tard. Canadienii au oricum multa imaginatie. O companie din Quebec se numeste Couche-Tard. Couche-Tard e un lant de magazine de proximitate foarte apreciat in zona sa, cu servicii si produse bune. In afara de zecile de locatii din Canada, Couche-Tard are multe locatii si in anumite parti din Europa. Ce e ciudat in numele companiei e asocierea de cuvinte care s-ar traduce in dormi tarziu😊, un indemn la a sta treaz pana tarziu in noapte. Poate e o referire si la programul magazinelor, nu stim.

Ass Compact. Tot din seria numelor cu o rezonanta ciudata si asocieri nefericite de cuvinte avem si Ass Compact. Este revista din Germania cu un continut axat pe idei legate de managementul capitalului si al riscului. Puteai denumi revista oricum, existau n combinatii de cuvinte si cuvinte pe care le puteai folosi, articula. Dar cei care se ocupa de revista s-au gandit ca Ass Compact va atrage cu siguranta atentia si poate si ceva publicitate gratuita, promovare gratuita, nu?

Hooker Furniture. Din Virgina, Martinsville vine un nume de firma care nu te lasa indiferent mai ales daca stii engleza. Compania vinde mobilier pentru acasa si pentru birou. Si nu, nu are mobila pentru… prostituate. Clyde Hooker a fondat compania in 1924 si numele companiei a inclus si numele sau de familie. Firma are 800 de oameni si importa mobilier, echipamente din Mexic sau America Centrala.

Butamax. Se afla in Wilmington, Delaware, dezvolta biobutanol, o molecula avansata de biocombustibil premiu. Numele a pornit de la produsul lor si a fost „condimentat” putin ca sa sune ceva mai bine. Din pacate s-a ajuns la o asociere nefericita iarasi. Butamax e o societate mixta intre BP si DuPont si e apreciata pentru produsul sau.

Cockram. Australia, mai precis Melbourne, se poate lauda cu un nume de companie foarte ciudat mai ales daca stii engleza. Firma se ocupa de management in constructii, numele vine de la fondatorul sau, Thomas Cockram, care a pus bazele firmei in 1861. E cea mai veche companie din constructii din Australia, are 400 de oameni si 3000 subcontractori, opereaza in Asia, America si Australia, evident.

Putzmeister Group. Germanii sunt foarte creativi cand vor sa aiba un nume de firma cu rezonanta. In Aichtal, Germania, avem compania Putzmeister Group care produce pompe de beton. Numele a fost gasit rapid in legatura cu activitatea sa, Putzmeister inseamna maestru al tencuielilor. Firma are peste 3.200 de angajati, genereaza venituri de peste 1.1 miliard de dolari vanzari consolidate anual.

Schwing America. In Minnesota, St. Paul, exista o firma numita Schwing America. Se ocupa de productia de pompe de beton, numele sau vine de la Friedrich Wilhelm Schwing, fondatorul companiei. La inceput firma era germana, dar si-a extins operatiunile in SUA. Schwing ar insemna leagan, balansoar in traducere exacta, asa ca asocierea cu America e oarecum bizara, ajungandu-se la o traducere aproximativa leagana America.

Siemens. Am auzit cu totii de Siemens si de produsele sale de calitate. Compania se afla in Munchen, Germania, fabrica echipament industrial si pentru domeniul ingineriei, numele sau vine de la fondatorul Werner Von Siemens, care a pus bazele companiei in 1847. Cu peste 360.000 de angajati, Siemens are venituri anuale din vanzari de peste 70 miliarde de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *