February 24, 2024

Ai fost de atatea ori in Cluj, te-ai plimbat prin oras si prin imprejurimi, dar nu ai reusit sa il descoperi in totalitatea lui. Pentru cei care nu vor sa treaca prin Cluj fara sa aiba parte de experiente inedite, interesante si vor sa redescopere orasul si din perspectiva culturala poate am pregatit cateva recomandari foarte interesante.

Cluj-Napoca e un oras care nu mai mare nevoie de nicio prezentare. E fascinant, se dezvolta intr-un ritm alert si devine pe zi ce trece un fel de capitala economica a tarii, un fel de al doilea Bucuresti. Dincolo de imobiliare si afacerile infloritoare din Cluj, Cluj-Napoca e un oras in care iubitorii de cultura si de experienta altfel chiar au ce face. Nu ne credeti? Iata doar cateva exemple de locuri din Cluj unde cultura e la ea acasa si unde experientele traite chiar sunt interesante.

Clujul vazut din Balon. Daca ti-ai dorit dintotdeauna sa vezi Clujul de la inaltime si sa incerci si o experienta inedita poti sa profiti oricand de zona Wonderland Cluj. Zborurile cu balonul cu aer cald nu sunt o noutate, se organizeaza de ceva ani si in Cluj, asa ca poti sa privesti unul dintre cele mai frumoase orase din Cluj-Napoca si din alta perspectiva decat cea terestra. Ai nevoie doar de curaj si de ceva rezistenta la stres, pentru ca la intaltime nu te vei simti atat de confortabil, mai ales daca mai bate si vantul. Dar per total e o experienta pe care nu ai voie sa o ratezi daca mergi in Cluj pentru ceva nou, pentru altceva decat plimbari prin centrul orasului si restaurante cochete.

Pictura murala din Cluj. In Cluj se afla cea mai mare pictura murala din tara. O poti vedea pe str. Horea, nr. 33 (H33), se numeste Omul Micro Macro Cosmos, si invita la visare cu ochii deschisi, la reflectie si la cateva minute bune admiratie pentru o asemenea transpunere pe ziduri a unor idei atat de interesante. Pictura murala a fost foarte bine gandita inca de la inceput, creatorii sai au incercat sa aduca ceva nou in Cluj si sa faca un melanj intre art street si cultura urbana intr-un fel. Si chiar le-a iesit. Intr-o zi frumoasa, fara ploi si fara alte intemperii nedorite e o placere sa te plimbi pe acolo si sa te opresti ca in fata unui tablou dintr-o galerie de arta pentru a observa si a vedea cu ochii tai cea mai tare pictura murala.

Galeria de arta inedita, in miscare. Stiai ca in Cluj-Napoca ai si tramvaie colorate care seamana cu niste mici galerii de arta? Ele sunt opera artistilor stradali Ocu si Kero Zen si au fost gandite ca un mod de reprezentare a artei stradale si a revitalizarii spatiilor si peisajelor urbane. Nu trebuie sa fii neaparat pasionat de arta si de cultura si de culoare, tablouri, picturi ca sa iti placa si sa gasesti interesanta aceasta galerie de arta pe roti. E o experienta total neasteptata si vei invata foarte usor sa pretuiesti mai mult ce se afla langa tine si sa intelegi cultura asa cum este ea, in toate formele ei.

Arta neconventionala, nivelul urmator. Clujul e plin de surprize pentru cei care apreciaza cultura, o inteleg si cauta manifestarile ei oriunde in jurul lor. Pictura pe ceramica, string art sau modelajul in lut, toate pot fi experimentate la atelierele de pictura pe ceramica, modelaj in lut sau atelierele de string art. Daca nu stii exact unde se afla toate aceste ateliere si nu iti dai seama cine ar organiza asa ceva trebuie sa stii ca restaurantul Bricks din Cluj are in programul sau cultural ateliere de pictura, creatie mai mereu. Dincolo de specificul unei astfel de locatii, clientii si cei care vor sa experimenteze si altceva decat o masa la restaurant si o atmosfera inedita o pot face intr-un cadru de vis la respectivul restaurant.

Laser, frate!. Vrei o activitate dinamica, de echipa si foarte distractiva? Clujul iti ofera sansa sa te implici in activitati cu lasere si cu jocuri diferite Laser Tag. Pe langa fascinatia unei combinatie de lumina si de tehnologie, tot ce se intampla sub cupola conceptului Laser Tag va aduce atat bucurie pentru cei mici si cei mai tineri, dar si fascinatie pentru adultii care nu au avut parte de o asemenea experienta.

Un muzeu altfel. Tot in Cluj exista si un muzeu deosebit, Muzeul Apei. Aflat spre iesirea din Cluj-Napoca, muzeul a fost inaugurat in 1992 de catre Regia Autonoma Judeteana Apa – Canal Cluj cu ocazia centenarului Uzinelor de Apa si Canalizare Cluj. Muzeul fiinteaza in cadrul primei statii de pompare de la sursa subterana, care e activa din 1898. Atat in muzeu, cat si in afara lui veti putea vedea tevi, conducte, pompe, diverse documente, fotografii, planuri tehnice, registre, utilaje, diverse unelte folosite cand vine vorba de apa, capace de canal din toata lumea. Sala principala surprinde cu o fantana arteziana care ilustreaza de minune deviza muzeului, „Apa este viata”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *