October 4, 2024

Iarna sau vara, o ciorba buna, rece sau fierbinte, cu un gust original, nu va face decat sa deschida apetitul pentru felul principal. Lichidul e bun pentru sistemul digestiv, daca ai si ingrediente proaspete si de calitate. Pentru un gust autentic si o savoare de neegalat poti sa incerci ciorba de raci din Oltenia, o reteta extrem de simplu de facut si cu o mana de ingrediente care se gasesc peste tot. Poti sa fii creativ si sa schimbi un pic reteta pentru un gust si mai bun. Reteta de ciorba de raci ca in Oltenia va fi cu siguranta vedeta meselor de sarbatoare sau petrecerilor in familie, asa ca e pacat sa nu o testezi indiferent de experienta pe care o ai in bucatarie.

Prima data cand ai citit titlul acestui articol te-ai gandit la raci. Doar ca aici „racii” sunt ardeii lasati sa se usuce, care in Oltenia se numesc „raci”. Ardeii respectivi se culeg de toamna si se pun la uscat pentru iarna.

Finetea si gustul mancarurilor oltenesti sunt deja cunoscute, asa ca e nevoie de ingrediente cat mai proaspete si mai deosebite ca sa obtii si gusturile atat de bune din fiecare farfurie servita in Oltenia. Este deja cunoscut faptulca oltenii adora mancarurile cu multe urzici, stevie, praz, macris sau frunze de ceapa.

Multe dintre mancarurile oltenesti se pregatesc si acum in oale de pamant la test, pestele, legumele proaspete, carnea de pui sau de vaca si lactatele sunt parte din aceasta bucatarie unica si se vor combina excelent in felurile de mancare tipice zonei despre care discutam. Cam orice fel de mancarae oltenesc este pe cat de simplu, pe atat de gustos, condimentele se adauga cat sa nu schimbe gustul, iar ciorbele sunt mai acrisoare, zeama de varza e de baza la acrirea ciorbelor.

Revenind la „racii” oltenesti, soiul de ardei seamana cu kapia, insa au mai multa „carne”, uscarea fiind una mai simpla din acest motiv. Se usuca mereu pentru iarna si se pun pe sfoara alaturi de ardei iuti sau fara iuteala. Gustul e unic, este apreciat in toata Oltenia, iarna ai ciorbele cele mai bune pentru zilele friguroase facute din acesti „raci”. Dar merge consumata ciorba de „raci” si in post sau cand e vara, cand se va putea manca si rece, pentru a te racori un pic dupa cateva ore bune petrecute in soarele arzator de afara.

Ca sa pregatesti acasa cea mai buna ciorba de „raci” ca in Oltenia ai nevoie de „raci”, 15-20, ii cumperi de la pietele locale sau de la tarani sau ii gasesti la tara, la bunici, daca traiesc in zona Olteniei. Pe langa racii deliciosi e nevoie de ceapa, 6 bucati, de praz, patru fire sunt suficiente, de zeama de varza, un litru, faina, bulion, cinci linguri bune, condimente, boia, piper, sare dupa gust.

Cand ai toate ingredientele aliniate pe masa te apuci de treaba. Cureti ardeii uscati de cotoare, seminte, ii treci prin apa calda ca sa se hidrateze, sa se inmoaie, nu mai mult de 15 minute. Se lasa „racii” la scurs, timp in care cureti ceapa, prazul, le toci cat mai mic, pui legumele in tigaia cu ulei incins. Doar jumatate din cantitatea de ceapa pui la inceput, prazul il arunci pe tot in tigaie. Sare si piper si ai rantasul aproape gata.

Separat pui la fiert 3-4 litri de apa, in care arunci rapid restul de ceapa, ceva praz care a mai ramas si fierbi bine legumele 15 minute la foc mediu. Se adauga litrul de zeama de varza, se fierbe incet pana te mai ocupi de rantas.

S-a calit ceapa si prazul din tigaie, adaugi boia si bulion, doar cate doua lingurite, se amesteca bine totul, se adauga apa calda, o ceasca, doua linguri de faina. Se amesteca bine, bine totul, se omogenizeaza cat se poate. Fierbi bine si mai presari faina. Cu rantasul obtinut asa umplem „racii”. Rantasul trebuie sa aiba consistenta asemanatoarei unui aluat pentru paine, cozonac.

„Racii” se vor umple exact ca ardeii grasi umpluti cu carne tocata. Se cresteaza „racii” la varf ca sa nu cada rantazul din ei la fierbere. „Racii” se pun rand pe rand, imediat dupa umplere in apa care fierbe de ceva timp. Din ce ramane din rantas se pot face galuste de pus in aceeasi oala.

Cand vedem ca se ridica racii la suprafata adaugam si 3-4 linguri bulion, sare. Dupa 20 minute de fierbere pentru „raci” ciorba de raci ca in Oltenia e gata.

Daca vrei ceva mai mult si o reteta mai complexa adaugi dupa gust si preferinte si orez, morcovi sau pastarnac, verdeata.

Se serveste ciorba rece sau calda, in functie de sezon, se poate adauga verdeata dupa gust, dar nu e obligatoriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *