February 29, 2024

Primarul Emil Boc a declarat marți, într-o conferință de presă, că bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru 2024 reflectă viziunea politică a alianţei de centru dreapta PNL-UDMR, care pună în prim plan investițiile și locurile de muncă, dezvoltarea verde și sustenabile și aplicarea principiului potrivit căruia nimeni nu este uitat”. Edilul a precizat că în acest an vor începe efectiv lucrările la 24 de proiecte majore. „Vor intra la lopată, valoarea acestora fiind de 240 de milioane de euro.

Primarul Boc a spus că printre proiectele care care se vor demara lucrări se numără, centura metropolitană, metroul, care intră în faza de lucru în Floreşti, Spitalul Regional de Urgenţă, conectarea Clujului la autostradă, Hub-ul educaţional din Borhanici, un cămin de bătrâni, pistă de biciclete Calea Turzii – str Observatorului, reamenajarea Pieței 14 Iulie, amenajarea legăturilor pietonale între Piața K. Liebknecht – Parc Iris și străzile adiacente 15, modernizarea Parcul Primăverii și desființarea stație de carburanți din zonă, reabilitarea energetică a 16 blocuri și reabilitarea energetică a 31 de clădiri de școli.

Centura metropolitană va beneficia în acest an de o finanțare de 30.132.000 euro iar metroul de 60.138.000 euro.

Pentru hub-ul educațional din Borhanci care cuprinde grădiniță, școală gimnazială, Liceu și sală de sport, bazin de înot și creșă vor fi alocați 42,3 milioane de euro.

Tot în acest an vor fi achiziționate 18 autobuze electrice în valoare de 25.049.800 euro.

Proiecte finalizate în 2024

Primarul Emil Boc a mai ținut să sublinieze că în acest an se vor finaliza mai multe proiecte importante din Cluj-Napoca. Printre acestea se numără Park&Ride-ul de la Aeroport și sistemul de panouri solare pe clădirile de la: Școala „Ion Agârbiceanu”, Liceul Maranatha, Parking Hașdeu și Parking Fabricii. Tot în acest an se vor finaliza trei mari proiecte de infrastructură stradală în valoare de 9 milioane de euro. Este vorba de modernizarea străzilor Giuseppe Verdi, Valea Seacă și Valea Chintăului.

Un alt proiect ce se va încheia în acest an vizează lucrărili de modernizare în valoare de 7,2 milioane de euro la străzile.Simeria, Perlei, George Bacovia, Locomotivei, Teo Peter, Vântului, Vânătorului, Aurel Ciupe, Cucului și Ionel Teodoreanu.

Proiecte noi

Pe lângă acestea, în 2024 la Cluj-Napoca vor demara alte 14 proiecte noi: Skatepark Indoor; revitalizare și regenerare urbană piața Avram Iancu; stație de încărcare hidrogen pentru autobuze alimentate pe pile de combustie; reabilitare Pasaj Calvaria, reabilitare pasaj Locomotivei; podul Nemților; Pasarelă pietonală nouă peste Someșul Mic – str. Barițiu – str. Dragalina; reabilitare pod 1 Decembrie 1918; supralărgire și modernizare strada Fagului; 16 străzi la care începe proiectarea: Al. Davila, Al. Donici, Silvaniei, Lipova (tronson), Ciucea, Septimiu Severus, Colonia Breaza, Radu Tudoran, Valentin Bibescu (tronson), Armoniei (tronson), Pomet, Liviu Rusu, prof. Nicolae Mărgineanu, Hameiului, A. Gaudi, Lutoasă; extindere / creșterea capacității Centrului de zi pentru vârstnici nr. 2 (str. Decebal 21); sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă; etajare și modernizare Corp cantină la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”; restaurarea Obeliscului Carolina din Piața Muzeului; vouchere culturale și sportive pentru elevii clujeni.

Proiecte aflate în derulare

La nivelul municipiului Cluj-Napoca mai sunt 61 de proiecte importante în derulare. Printre acestea se numără trenul metropolitan (871.000 lei), culoarul de mobilitate Nord (3.727.000 lei); podul Oașului-Răsăritului-străzile Răsăritului-Câmpul Pâinii-Pod Ira; pasajul de la Tăietura Turcului; pod nou în zona străzii Fabricii de Zahăr (1.820.000 lei); pasajul rutier la intersecția Bd. Muncii cu str. Oașului (4.176.000 lei), reabilitarea podului din zona Atelierului peste parâul Nadăș (491.000 lei) și reabilitarea Podului Garibaldi (606.000 de lei).

La capitolul cultură se are în vedere crearea unui Centru Cultural prin revitalizarea monumentului istoric Garnizoana de pe B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 106 (25.286.000 lei) și amenajarea Centrului memorial „Avram Iancu” (136.000 lei).

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *