September 15, 2024

La Casa de Pensii Cluj au fost trecute prin procesul de evaluare și recalculare un număr de 177.000 de dosare de pensii, a precizat ieri Mariana Sălciuan, directoarea executivă a Casei de Pensii Cluj într-o conferință de presă. În prezent este în plin proces de desfășurare, distribuirea deciziilor de evaluare/recalculare de către Poșta Română.

Directoarea Mariana Sălciuan a mai subliniat că 85% din pensiile clujenilor au crescut, iar prin mica recalculare cu depunerea adeverințelor cu sporurile pentru care s-au plătit contribuții, vor mai fi creșteri. Referitor la costurile acestor adeverințe, a precizat că ele sunt stabilite de deținătorii arhivelor respective. Recalcularea pensiilor agricultorilor începe să se facă de luna viitoare.

Dat fiind faptul că până ieri la sediul instituției au fost depuse 267 de solicitări de revizuire a pensiilor stabilite din noile calcule, d-na Mariana Sălciuan a menționat că au fost deschise două ghișee speciale și suplimentat numărul de personal unde se pot depune sesizările și nemulțumirile. De asemeni, se țin audiențe menite să soluționeze întâmpinările de această natură.

Șefa instituției nu a ezitat să precizeze că unele calcule pot fi greșite din cauza sistemului programatic și chiar a repeziciunii cu care s-a lucrat pentru a respecta aceste termene de implementare a noului act normativ.

Doamna Sălciuan a insistat că există disponibilitate și operativitate în soluționarea nemulțumirilor pentru a nu ajunge în instanțe.

În luna septembrie, odată cu plata pensiei aferentă acestei luni se vor primi pensiile recalculate în conformitate cu prevederile legii 360/2023.

Precizări privind aplicarea Legii 360/2023 ce stabilește noul sistem de pensii în România

 

În conferința de presă organizată ieri de către Casa de Pensii Cluj, la care au participat directorul executiv, doamna Mariana Sălciuan, directorul adjunct, doamna Ioana Galben și doamna Anca Crăciun Mocan, din partea serviciului comunicare – relații publice, au fost făcute multe precizări privind aplicarea Legii 360/2023 ce stabilește noul sistem de pensii în România.

Din prezentarea făcută de șefa instituției, d-na Mariana Sălciuan, am reținut faptul că în conformitate cu art.144 alin.1 și 2 din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, la data intrării în vigoare a legii, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută de lege, cu excepţia pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001.

Numărul total de puncte realizate se obţine prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate în baza art. 85 alin. (3) din lege.

În conformitate cu art. 112 alin.6 din Hotărârea nr. 181/2024 privind normele de aplicare a Legii 360/2023 , în urma procesului de recalculare prevăzut la art. 144 din lege, se acordă cuantumul cel mai avantajos .

Calculul cuantumului pensiei în conformitate cu prevederile Legii 360/2023 se bazează pe două principii de bază, și anume : principiul contributivităţii, potrivit căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice care contribuie la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; principiul stabilităţii asigurării la sistemul public de pensii, potrivit căruia pentru stagiul de cotizare contributiv realizat pentru o perioadă mai mare de 25 de ani se acordă un număr suplimentar de puncte.

Având în vedere prevederile Legii 360/2023 privind sistemul sistemul public de pensii și Ord.356/2024 pentru aprobarea modelelor deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, pe decizia de pensie este evidențiată pensia de asigurări sociale în plată la 31.08.2024 și pensia recalculată la 01.09.2024.

Persoanele care la data de 31.08.2024 beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari și la care în urma recalculării pensiei cuantumul pensiei nu depășește indemnizația socială pentru pensionari nu își pot vizualiza pe decizie decât cuantumul pensiei de asigurări sociale dar aceștia rămân în plată cu indemnizația socială pentru pensionari (acordată în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr.6/2009 cu modificările și completările ulterioare) care în prezent este în cuantum de 1281 lei și care va fi evidențiată distinct pe cuponul din luna septembrie.

Această indemnizație este reglementată prin Ordonanța de Urgență nr. 6/2009 privind pensia socială minimă garantată, cu modificările și completările ulterioare. Prin Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, sintagma „pensie socială minimă garantată” s-a înlocuit cu sintagma „indemnizație socială pentru pensionari”. Conform legii, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari se stabilește anual prin legea bugetului de stat si poate fi doar majorată prin legile de rectificare a bugetului de stat, in raport cu evoluția indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare. În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaș , indemnizația socială se acordă pentru fiecare urmaș în parte. Beneficiază de indemnizația socială pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie și de categoria de pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Condiții necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie; să aibă domiciliul în România; nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul în plată al indemnizației sociale pentru pensionari.

Pentru persoanele care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât și de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum și de drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se au în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare , nivelul indemnizației sociale pentru pensionari se stabilește, anual, prin legile bugetare, și poate fi modificată în raport cu evoluția indicatorilor macroeconomici și cu resursele financiare

Începând cu 01.10.2024, crește pragul de impozitare al pensiilor de la 2000 la 3000 lei

În prezent, la un cuantum al pensiei de 3800 lei se reține un impozit de 180 lei, iar din luna octombrie, prin creșterea pragului de impozitare, se va reține un impozit doar de 80 lei.

 

Dumitru VATAU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *