Temperaturile verii au demonstrat că Băile Cojocna nu sunt doar un loc opțional de tratare a numeroaselor suferințe reumatismale și de altă natură, ci și un mic litoral al clujenilor care s-au bucurat și se bucură de efectul curativ al apelor saline și al soarelui care dă același bronz ca pe malurile Mării Negre.
Pentru a afla care au fost investițiile și măsurile organizatorice ce au atras cele aproximativ 70 de mii de persoane care au beneficiat de terapia acestor băi, ne-am adresat domnului Dorel Timofte, managerul unității ce funcționează de 130 de ani pe locurile de unde se extrăgea sarea ce pleca pe drumurile Europei.
Rep: Așadar, dle Dorel Timofte, vă rog să ne spuneți, pe scurt, care au fost proiectele investiționale și organizatorice care v-au permis să rentabilizați financiar stațiunea și să aduceți zecile de mii vârstnici și tineri în acest spațiu de mare salinitate?
Dorel Timofte: Printr-o permanentă și bună colaborare cu Primăria și Consiliul local Cojocna, am reușit să facem rețele noi de canalizare pentru stația de epurare și restaurantul din incinta stațiunii, rețele noi de gaz metan pentru restaurant și grupurile sociale de la lac ll și montarea unei centrale termice ce asigură debitul mare de consum a apei calde la dușuri. Am alocat spațiile necesare pentru tratamentul Kinetic asigurat cu medici și personal calificat care fac proceduri de kinetoterapie pentru adulți și copii, hidrokinetoterapie, masaj subacval, masaj terapeutic, masaj pentru relaxare, masaj limfatic și altele.
Sigur nu trebuie să neglijăm faptul că în anul 2010, prin obținerea unor importante fonduri europene, cele două lacuri sărate au fost complet reamenajate prin reconfigurarea malurilor și instalarea unor podine noi în zona de acces la apă.
Prin același proiect au fost amenajate mai multe terenuri de sport, au fost trasate noile alei pietonale, spațiile verzi, vestiarele, dușurile exterioare și interioare, locurile de parcare în număr de 250 și multe alte lucrări ce au structurat arhitectura actuală.
Rep: Am aflat că aveți și colaborări în domeniul cercetării. Vă rog să precizați cu cine și pentru ce?
Dorel Timofte: Da, vrem să folosim potențialul științific al Universității Babeș Bolyai în îmbunătățirea managementului unei stațiuni balneare cu lacuri sărate, adică să creștem durabilitatea acestor resurse naturale valoroase pentru procedurile cerute de balneoterapie, lucru care este posibil prin adoptarea unui sistem pilot de monitorizare. Un alt proiect vrem să-l dezvoltăm cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare.
Deasemenea, colaborăm cu Consiliul Județean Cluj care a emis Certificatul urbanistic în scopul reactualizării Planului urbanistic din zona Băile Cojocna, care ne dă principalele direcții de dezvoltare viitoare.
Vrem să promovăm modalitățile cele mai eficiente, cele mai moderne de recuperare medicală prin balneoclimatologie și să punem mai mult în valoare conținutul clorosodic al acestor ape cu valori terapeutice.
Rep: Care sunt principalele afecțiuni ce pot fi tratate aici?.
Dorel Timofte: Din ce spun specialiștii, sunt multe din care aș aminti doar pe cele mai importante: Aș începe cu afecțiunile reumatismale cronice degenerative ( artroza coloanei vertebrale, șold, genunchi și picior); afecțiuni reumatismale inflamatorii cronice stabilizate biologic ( poliartroza reumatoidă, spondilita anchilozată, artrita); afecțiuni reumatismale abarticulare ( tendinite, bursite); afecțiuni posttraumatice; afecțiuni neurologice cronice periferice și altele.
Rep: Apa din cele două bazine naturale are o medie a temperaturii de 26 de grade, la fel cea din bazinul copiilor?
Dorel Timofte: Da, temperaturile sezonului au menținut și încă mențin apa caldă în bazine încât se poate face baie de dimineața până seara. Capacitatea stațiunii este de 3.500 de locuri, avem 750 de sezlonguri, suficiente locuri pentru plajă, vestiare pentru femei și bărbați, grupuri sociale, dușuri cu apă caldă obținută prin panouri solare și centrală termică, dar și o bună rețea de alimentație publică.
Pentru cei mici avem bazinul cu apă dulce și numeroase programe interactive cu jocuri, concursuri, înot, pictură și muzică în toată stațiunea, iar bazinul interior oferă zilnic celor ce fac cure de tratament o apă salină cu o temperatură de 36 de grade, vestiare, dușuri și săli pentru jocuri de șah, table, se pot servi cafele, ceaiuri, sucuri, apă minerală și plată, dar și o sală cu aer salin, într-un program zilnic de la opt dimineața până la opt seara.
Dumitru VATAU