În lumina teatrului contemporan și a literaturii care își găsește ecoul scenic, Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască o premieră cu totul specială. Pe 24 și 25 aprilie, la Teatrul Național din Cluj-Napoca, Studio „Euphorion”, va fi pus în scenă spectacolul „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului”, inspirat de romanul cu același titlu al scriitoarei Marta Petreu.
Această producție teatrală a cunoscut deja succesul pe scenele din București și alte orașe, iar acum este momentul ca publicul din Cluj să fie martor la întâlnirea cu această poveste profundă și tulburătoare.
„Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului” este mai mult decât un simplu spectacol de teatru; este o incursiune în profunzimile relației dintre mamă și fiică. Este o călătorie prin universul emoțional al personajelor, un spațiu de reflecție asupra impactului pe care îl are această legătură fundamentală asupra identității și vieții fiecăruia dintre noi. În regia talentatei Andreea Iacob, spectacolul devine o experiență complexă, în care literatura, teatrul, proiecțiile video și o atmosferă sonoră specială se contopesc armonios pentru a crea o poveste captivantă și emoționantă. Distribuția formată din Iulia Popescu și Alexandru Pribeagu aduce la viață personajele într-un mod autentic și captivant, sub îndrumarea regizoarei care a reușit să transpună cu sensibilitate și profunzime universul intim al romanului pe scena teatrului.
Romanul „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului” al Martei Petreu este o explorare profundă a psihologiei umane, a relațiilor de familie și a moștenirii emoționale care ne definesc într-un fel sau altul. Prin intermediul acestei adaptări scenice, publicul este invitat să pătrundă în lumea complexă și tulburătoare a personajelor, să se confrunte cu propriile lor emoții și să reflecteze asupra propriilor relații.
Marta Petreu a absolvit în 1980 Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității „Babeş- Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde a predat istoria filosofiei româneşti până în 2021 (doctor în filosofie din 1992). Este membră a grupării literare Echinox, a Uniunii Scriitorilor din România și a Fundației Culturale Apostrof. Mai multe volume ale sale au fost traduse și publicate în întreaga lume. „Când m-am apucat de scris, eu aș fi vrut să scriu proză, dar, cum puneam creionul pe hârtie, îmi ieșeau versuri. ‘Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului’ este verificarea tezei lui Maiorescu, teză pe care am înțeles-o abia după ce am citit Schopenhauer, cum că poetul, autorul trebuie să coboare în el însuși, adânc până dă de universalitate. Am înțeles că, dacă reușești să prinzi un loc mic, un bloc, faci universalitate. Cel mai mare compliment care mi-a fost făcut pentru cartea asta este că au venit o grămadă de persoane și mi-au zis: „Asta-i biografia mea!”.
A debutat editorial în 1981, cu volumul de poeme „Aduceți verbele”. Vor urma, printre multe altele: „Dimineața tinerelor doamne”, „Poeme nerușinate”, „Cartea mâniei”, „Falanga”, etc. Ca eseist si istoric al filosofiei românești, a publicat volume precum: „Teze neterminate”,„Jocurile manierismului logic”, „Ionescu în țara tatălui”, „Filosofii paralele” ș.a. În 2011, Editura Polirom a inițiat seria de autor „Marta Petreu”. Pentru „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului”, a obținut trei premii importante din țară și străinătate. Alte premii: Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1981, 1997), Premiul PEN Romania- 2018, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” OPERA OMNIA în 2022.
Spectacolul „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului” este partea a treia a trilogiei care a început în 2022 cu „Nora. Femininul norilor” pe texte de Nora Iuga și a continuat în 2023 cu „Acestui întuneric distrugător”, pe texte de Angela Marinescu.
„Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului” este o producție teatrală care nu trebuie ratată. Este o ocazie unică de a experimenta puterea și profunzimea artei scenice într-o formă autentică și captivantă.
Mara A. MUNTEAN