May 23, 2024

Preşedintele democrat Joe Biden l-a acuzat pe adversarul său republican Donald Trump că este principala ameninţare la adresa democraţiei americane, într-un interviu difuzat marţi pe principalul post de televiziune în limba spaniolă din SUA, potrivit AFP.

Întrebat de jurnalistul Univision care crede că este „principalul pericol pentru libertate şi democraţie” în Statele Unite, preşedintele democrat a răspuns: „Donald Trump. Serios.”

Preşedintele, care se va confrunta cu predecesorul său la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a invocat în sprijinul afirmaţiilor sale asaltul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie 2021. Susţinătorii lui Donald Trump au încercat atunci să întrerupă violent certificarea alegerii lui Joe Biden de către Congres, semănând, potrivit acestuia din urmă, „dezordine şi distrugere”.

Democratul l-a criticat, de asemenea, pentru afirmaţiile sale că se va comporta ca un „dictator” în prima zi a unui nou mandat. El a reamintit, totodată, că Donald Trump a aşteptat ore întregi în ziua atacului înainte de a le cere susţinătorilor să rămână calmi.

„Nu mă pot gândi la niciun moment din viaţa mea, în istorie, în care să fi văzut asta, cineva cu un astfel de comportament”, a spus Biden din Biroul Oval.

Miliardarul republican, departe de a regreta episodul, îi salută în mitingurile sale pe „patrioţii” asaltului asupra Capitoliului şi spune că va graţia sute de oameni condamnaţi la închisoare pentru acţiunile lor din acea zi.

Interviul lui Biden, care va fi difuzat integral marţi noapte, este unul rar: democratul a acordat puţine interviuri presei de la sosirea sa la Casa Albă, mult mai puţine decât predecesorii săi.

Univision este principala instituţie media de limbă spaniolă din Statele Unite, iar interviul survine în contextul în care electoratul hispanic, istoric favorabil democraţilor, înclină din ce în ce mai mult de partea republicanilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *