June 25, 2024

Municipiul Cluj-Napoca s-a înfrățit cu orașul Cahul din Republica Moldova. Acordul de înfrățire dintre cele două localități a fost semnat vineri la Primăria Cluj-Napoca de către primarul Emil Boc și primarul din Cahul, Nicolae Dandiș.

„Acest acord reprezintă o reafirmare a faptului că traseul european al Republicii Moldova este direcția corectă, că viitorul nostru este unul comun – uniți de valorile democratice, europene pe care le împărtășim – și sunt onorat că am reușit să formalizăm relația dintre orașele noastre. Sprijinul de la nivel local la nivel local este critic în vederea dezvoltării și întăririi comunităților noastre.

Datorită acestui acord de înfrățire, Cluj-Napoca și Cahul au oportunitatea de a colabora mai strâns ca până acum, atât în materie de proiecte culturale, cât și proiecte educaționale, sportive sau de tineret.

Mă bucur pentru această relație de înfrățire și sunt sigur că va fi un plus pentru comunitățile noastre”, a transmis Emil Boc. Primarul din Cahul s-a aflat la Cluj-Napoca pentru a participa la Conferința Anuală EUROCITIES, găzduită de Cluj-Napoca în perioada 29-31 mai.

Acordul de înfrățire prevede promovarea unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială în diferite domenii de interes precum: managementul orașului, sistemul de infrastructură al orașului, transport urban, protecția mediului, cultură, tineret, turism, precum și punerea în aplicare a tehnologiilor moderne.

Înfrățit și cu Ungheniul

Un alt oraș din Basarabia cu care municipiului Cluj-Napoca este înfrățit este Ungheniul. Acordul de înfrățire dintre cele două localității a fost încheiat în anul 2016. În contextul acestei colaborări, începând cu anul 2017, municipiul Cluj-Napoca a contribuit la reabilitarea Parcului Central din oraşul Ungheni, prin finanțarea unor subproiectele cu sume a echivalentul de 100.000 de euro pentru fiecare etapă a proiectului. Au fost astfel finanțate, subproiectele „Orăşelul copiilor”, „Teatru de vară şi împrejmuiri”, „Construcția unui complex sportiv în Parcul Central din Ungheni”, „Construcţia unui Skate Park în Parcul Central din Municipiul Ungheni”, parte a proiectului Reabilitarea Parcului Central, etapa V. În semn de gratitudine şi ca simbol al relației de înfrățire dintre cele două oraşe, Parcul Central din Ungheni, Republica Moldova, a fost redenumit “Micul Cluj”. În anul 2022, în contextul crizei războiului din Ucraina, municipiul Cluj-Napoca a trimis în orașul Ungheni ajutor umanitar prin produse alimentare, medicale şi de igienă, pentru ajutorarea refugiaților ucrainieni. Finanțarea acestor ajutoare s-a realizat din fondul de rezervă bugetară, aflat la dispoziția Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în limita sumei de 125.000 lei. În perioada 13-16 februarie 2023, în contextul implementării în oraşul înfrățit Ungheni, Republic a Moldova a proiectului „Dezvoltarea transfrontaliera a transportului prietenos mediului” „HARD/3.1/11”, o delegație condusă de primarul Alexandru Ambros a efectuat o vizită de studiu în municipiul Cluj-Napoca. În acest context, delegația din oraşul înfrățit Ungheni a dorit să cunoască şi să înveţe cât mai mult din experiența Clujului, în mod particular în domeniul infrastructurii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *