June 15, 2024

Ministerul Culturii a anunțat că a semnat contractul de proiectare pentru lucrările de reabilitare a clădirii care găzduiește Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ şi Opera Națională Română. Lucrările vizează consolidarea, restaurarea sau refacerea finisajelor interioare și exterioare, a utilajelor, a echipamentelor și a dotărilor existente.

Contractul pentru proiectare este finanțat prin Acordul cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), destinat reabilitării patrimoniului construit și modernizării unor clădiri culturale din România.

Investiția este realizată de Ministerul Culturii prin structura sa specializată – Unitatea de Management a Proiectului.

Opera Română din Cluj-Napoca şi Teatrul Naţional au probleme destul de serioase cu clădirea în care îşi desfăşoară activitatea. În prezent situaţia acestui edificiu e critică şi pe măsură ce trece timpul, imobilul se degradează tot mai mult.

Clădirea a fost cuprinsă în 2004 într-un program de reparaţii capitale finanţat de ministerul de resort. Contractul pentru executarea lucrărilor de reabilitare a fost semnat cu compania bucureşteană Romconstruct Holding. Contractul a expirat în 31 decembrie 2007, iar responsabilitatea pentru continuarea acestui proiect a fost transferată unei unităţi special înfiinţate – “Unitatea de management a proiectului”, din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Firma a executat doar 10% din totalul lucrărilor, în funcţie de sumele primite de la minister. Iniţial contractul avea o valoare de 15 milioane de lei, însă sumele plătite de minister au ajuns la mai puţin de 1,5 milioane de lei. În final, proiectul s-a blocat, iar acum singura soluţie ar fi fondurile europene sau împrumuturi externe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *