
Aproape jumătate din populaţia lumii – aproximativ 49% din locuitorii planetei- va fi chemată la urne în 2024. Aproximativ 30 de ţări îşi vor alege preşedintele, în timp ce alegeri legislative sunt planificate în circa 20 de state. Aceste alegeri vor avea loc într-un context internaţional zbuciumat, sub semnul conflictului ruso-ucrainean şi al războiului dintre Hamas şi Israel.
Scrutinele vor fi supuse unui risc – mai mult sau mai puţin important, în funcţie de ţară – de dezinformare, precum şi de manipulare legată de inteligenţa artificială (AI), potrivit observatorilor.
În 2024, alegerile vor fi în centrul atenţiei și în România.
Cetăţenii români sunt aşteptaţi să voteze în patru tipuri de alegeri – prezidenţiale, parlamentare, locale şi europene.
Vom avea cinci chemări la urne: 9 iunie – alegeri europarlamentare; 29 septembrie – alegeri locale, un singur tur (primar, preşedinte CJ, consilii locale, consilii judeţene); 10 şi 24 noiembrie – alegeri prezidenţiale, două tururi; 8 decembrie – alegeri parlamentare (Senat şi Camera Deputaţilor).
Dacă la nivel mondial sau european apar îngrijorări privind schimbările care ar putea avea loc din cauza accesiunii partidelor extremiste și suveranist-conservatoare, ceea ce ar putea provoca unele cutremure pentru democrație, la Cluj lucrurile par a sta sub semnul continuității. Că vorbim de judeţ, fie vorbim de municipii, nimic nu arată că s-ar putea produce undeva vreo schimbare majoră. Alegerile locale din septembrie nu vor face decât să reconfirme în mare parte pe cei care dețin poziții de primar iar la Consiliul Județean pe cel care deține în prezent funcția de președinte.
În urma alegerilor locale din 2020, PNL a câștigat mandatele de primar din toate orașele clujene și în 45 de comune. PSD are primari în 11 comune, UDMR în 9 comune. În patru comune alegerile au fost câștigate de primari independenți, PMP a câșitigat 3 primării, ALDE o primărie iar Partidul Verde și Alianța USR PLUS câte una.
La alegerile locale din acest an, PNL îi va arunca în cursa pentru primăriile orașelor pe actualii primari.
La Cluj-Napoca, PNL va încerca să obțină al șaselea mandat de primar pentru Emil Boc iar la Huedin al cincilea mandat pentru Mircea Moroșan. Deși la Huedin sunt discuții cum că Mircea Moroșan nu ar mai dori să candideze pentru un nou mandat, urmând ca în cursă să intre consilierul local Horia Simplicean, liberalii clujeni vor continuitate în administrația orașului de la poalele Vlădesei.
La Turda, PNL îl va susține în continuare pe Cristian Matei pentru un nou mandat de primar iar la Câmpia Turzii pe Dorin Lojigan. De asemenea, la Gherla candidatul PNL pentru funcția de primar va fi Ovidiu Drăgan iar la Dej liberalii îl vor susține pe Costan Morar.
Și la nivel de comune, PNL îi va susține pe actualii primari pentru a obține un nou mandat. Mai mult, PNL a reușit să atragă de partea sa trei noi primari. Este vorba de primarul din Panticeu care în 2020 a candidat din partea USR, primarul din Călărași și primarul din Cătina, care în urmă cu patru ani au candidat din partea PMP.
Nicio emoție pentru Consiliul Județean Cluj
La nivelul Consiliului Județean Cluj, președintele Alin Tișe nu pare a avea vreo emoție. Actuala conducere a județului încheie nou mandat cu finalizarea unor obiective extrem de importante pe infrastructură. Mai exact cu modernizarea mai multor drumuri județene și poduri. De asemenea, în acest mandat s-a reușit finalizarea și predarea la operatorul de salubrizare a centrului de management a deșeurilor. Dar pentru un eventual nou mandat provocările vor fi legate de construirea Spitalului Monobloc, a Centrului Multiorgan și de extinderea aeroportului.
La PSD încă nu s-a conturat vreun candidat pentru municipiul Cluj-Napoca și nici pentru șefia Consiliului Județean Cluj. Miza social democraților pentru alegerile locale este să-și păstreze cele 11 primării și să obțină și cele 5 mandate în Consiliul Județean.
Ce vrea AUR la Cluj
Ținând cont de scorurile bune pe care le are AUR în sondaje, nu-i exclus ca formațiunea condusă de George Simion să câștige câteva primării din județ.
De asemenea, nu-i exclus ca George Simion să candideze la șefia Consiliului Județean. „Sunt prezent azi aici cu mare drag, sunt din ce în ce mai prezent în Cluj-Napoca şi în judeţul Cluj şi îmi doresc să iau parte activ cât mai mult la viaţa socială, viaţa politică din judeţul d-voastră, care sper să fie şi judeţul meu în curând. Eu pot să zic că îmi este foarte drag Clujul și voi veni din ce în ce mai mult aici, pentru că nu există opoziție. Nu o să refuz nicio bătălie locală. Cu siguranță, nu sunt eu, nici pe departe, cel mai potrivit ca să-i fac opoziție politică și să-l contracandidez pe domnul Emil Boc. Sper din suflet să găsesc acea persoană. Vizăm 7-9 locuri la Consiliul Local Cluj-Napoca. Legat de o candidatură la Consiliul Județean, am spus și pot spune că este județul meu, al nostru. Este un județ al unor inimi românești care și-au adus contribuția enorm la istoria României. O să mă vedeți pe stradă, în campanie. Nu vizez o candidatură la nivelul alegerilor locale. Vreau să-i cunosc și mai mult pe clujeni. Nu știu încă dacă voi candida la prezidențiale. Vom anunța după alegerile europarlamentare”, a declara recent la Cluj-Napoca, liderul Alianței pentru Unirea Românilor.
Etnovotul-garanția succesului la UDMR
UDMR are primari în 9 comune din județul Cluj și mai mult ca sigur își va păstra controlul în aceste unități administrative ținând cont de etno-votul de care se folosește Uniunea condusă de Kelemen Hunor.
Nici parlamentarele nu par să aducă schimbări majore pentru județul Cluj.
În 2020, PNL a obținut patru mandate de deputați și unul de senator.
Liberalii clujeni din Camera deputaților sunt Radu Moisin, Cristina Burciu, Sabin Sărmaș și Sorin Moldovan. În Senat, PNL Cluj a fost reprezentat de Adrian Oros, însă acesta a trecut ulterior la Partidul Forța Dreptei. După cum stau lucrurile, PNL va obține cel puțin trei mandate de deputați iar cei care au șanse să prindă locuri eligibile sunt Radu Moisin, actualul secretar general al Guvernului, Mircea Abrudean și secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Ovidiu Câmpean. La Senat sunt discuții să candideze pe loc eligibil primarul din Huedin, Mircea Moroșan.
PSD a obținut în 2020 un mandat de deputat (Patriciu Achimaș Cadariu) și unul de senator(Vasile Dâncu). După cum stau acum lucrurile, pentru PSD ar fi o performanță să obțină și la parlamentarele din acest an un mandat de deputat și unul de senator.
USR a avut în actuala legislatură trei deputați și un senator. USR formează acum împreună cu PMP şi Forţa Dreptei Alianţa Dreapta Unită însă va fi greu pentru această construcție politică să atingă rezultatul pe care la avut USR la alegerile din 2020 la Cluj
AUR a avut la Cluj un singur deputat în legislatura 2020-2024. Pentru alegerile legislative din 2024, formațiunea condusă de George Simon își propune să obțină la Cluj cel puțin trei mandate de deputat și unul de senator însă din datele care apare în sondaje AUR nu sunt șanse să câștige aici mai mult de un mandat de deputat și unul de senator.
La UDMR lucrurile sunt clare al Cluj. Datele arată că va strânge și la alegerile legislative din 2024 voturi pentru un mandat deputat și unul de senator.
Europarlamentare
Pentru alegerile la Parlamentul European, PNL Cluj se luptă să obțină pentru Daniel Buda un loc eligibil pe lista de candidați. Dacă negocierile reușesc, liderul PNL Cluj va avea avea al treilea mandat de europarlamentar.
De altfel, clujeanul Daniel Buda este unul dintre cei mai activi europarlamentari români, unul dintre puținii politicieni care s-a luptat pentru apărarea intereselor agricultorilor români în Uniunea Europeană. El s-a poziționat ferm împotriva consumului cărnii obținute în laborator și a amendat constant politicienii care s-au opus aderării României în zona Schengen. Recent, plenul Parlamentului European a adoptat raportul referitor la provocările privind cooperarea transfrontalieră cu ţările învecinate al eurodeputatului PNL Daniel Buda cu 559 de voturi pentru, 20 împotrivă şi 36 de abţineri.
Raportul din proprie iniţiativă menţionează faptul că cooperarea transfrontalieră are trei obiective principale, respectiv promovarea dezvoltării economice şi sociale în zonele de frontieră, abordarea provocărilor comune de mediu, sănătate publică sau securitate, precum şi crearea unor condiţii mai bune pentru mobilitatea persoanelor, bunurilor şi capitalului.
USR și-a finalizat alegerile interne pentru lista candidaților USR pentru Parlamentul European, iar Adriana Cristian se află pe un loc eligibil.
Adriana Cristian este consilieră locală, manager de proiect și al schimbării, cu experiență în proiecte IT mari și foarte mari. Adriana Cristian a absolvit un master de Studii europene – negocieri internaționale și europene la UBB și predă, în calitate de cadru didactic asociat la FSEGA.
Cu siguranță, la toate cele patru rânduri de alegeri vor fi interesante temele de dezbatere electorală.
Nu exclus ca la europarlamentare să se vorbească despre poduri, drumuri și modernizare de școli iar la alegerile locale să se discute despre Schengen și aderarea la OCDE.
Cosmin PURIȘ