Câștigătorul alegerilor din România, Nicușor Dan, se va confrunta cu un adevărat joc de echilibristică, fiind nevoit să gestioneze probleme economice serioase și o moștenire de conflicte politice.
După ce a sfidat toate așteptările și l-a învins pe radicalul de dreapta George Simion în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai, fostul primar independent al Bucureștiului va începe demersurile pentru formarea unui nou guvern, purtând discuții cu partidele pro-europene din Parlamentul României.
Acest proces, precum și numirea unui nou prim-ministru, ar putea dura câteva săptămâni. Odată finalizat, noul guvern al lui Dan va avea de rezolvat o serie de probleme extrem de dificile. POLITICO trece în revistă cele mai mari provocări cu care se va confrunta:
Formarea unui guvern stabil
Dan a declarat că va colabora cu partidele pro-europene din parlament, deși cel mai mare dintre acestea — Partidul Social Democrat (PSD) — analizează dacă nu ar fi mai bine să treacă în opoziție. Dan dorește să-l numească pe respectatul președinte interimar Ilie Bolojan în funcția de prim-ministru și să pună accentul pe reducerea deficitului bugetar al guvernului la 7,5% din PIB.
Dacă PSD refuză să se alăture unei coaliții de guvernare, aceste obiective ar putea fi urmărite de un guvern minoritar, ceea ce ar face ca noua administrație să fie, din start, mai puțin stabilă și un pariu mai riscant pentru investitorii deja precauți.
„România riscă o retrogradare a ratingului de țară, se află sub procedura de deficit excesiv a UE și se confruntă cu probleme serioase de încredere pe piețele financiare”, a declarat Elena Calistru, cofondatoare și președintă a ONG-ului civic Funky Citizens din București. „Dan trebuie să-și folosească noul capital politic pentru a facilita reforme fiscale dificile printr-o echipă economică coerentă.”
Asta înseamnă nominalizarea unui prim-ministru capabil să obțină o majoritate parlamentară axată pe reforme fiscale. „România are nevoie urgentă să transmită semnale ferme atât piețelor, cât și Comisiei Europene, că este pregătită să implementeze măsuri serioase de disciplină fiscală”, a adăugat Calistru.
Poziția României în Europa
Cu o populație de 19 milioane de locuitori, o prezență masivă a trupelor NATO — inclusiv ceea ce va deveni în curând cea mai mare bază europeană a Alianței — și o poziție strategică esențială la Marea Neagră, la granița cu Ucraina, România ar trebui să fie un partener vital pentru interesele Occidentului, în special la Bruxelles.
Nicușor Dan a declarat pentru POLITICO că își dorește să joace un rol mai „activ” în afacerile Uniunii Europene, inclusiv în negocierea bugetului pe șapte ani al blocului comunitar. Spre deosebire de adversarii săi politici, el susține ferm continuarea ajutorului pentru Ucraina și consolidarea capacităților de apărare autonomă ale UE, într-un moment în care Statele Unite, sub amenințarea revenirii lui Donald Trump, dau semne că s-ar putea retrage din angajamentele lor internaționale.
„Abordarea analitică a lui Dan s-ar putea dovedi valoroasă în aceste negocieri complexe, într-un moment în care Europa de Est devine tot mai importantă în arhitectura de securitate europeană”, a declarat Elena Calistru. „Aceasta este, de asemenea, o oportunitate de a reconstrui credibilitatea României la Bruxelles, după ani de derapaje fiscale.”
Otilia Nuțu, analist de politici publice la think tank-ul Expert Forum din București, a afirmat că a venit momentul ca România să aibă „o voce mai puternică” la Bruxelles.
„România este un stat membru important al UE și ar trebui să jucăm un rol mult mai activ decât am făcut-o până acum.” Nuțu a adăugat: „Nu știm cât timp ne mai putem baza pe sprijinul SUA și este esențial să devenim o voce care pledează pentru unitatea europeană. Președintele trebuie să afirme clar că victoria Ucrainei în război este o problemă existențială pentru noi.Aceasta ar trebui să includă susținerea confiscării activelor rusești înghețate și transferul lor către Ucraina pentru finanțarea apărării și reconstrucției”, a spus Nuțu.
Articolul Analiză POLITICO – pe Nicușor Dan îl așteaptă un mandat „de coșmar” apare prima dată în ziarulfaclia.ro.