July 1, 2025

Ciocolată fără zahăr, bere cu melatonină sau jeleuri cu probiotice sunt doar câteva din cele 50 de lucrări de licență inovatoare care vor fi prezentate la Festivalul Alimentului, organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în 30 mai 2025, anunță reprezentanții universității clujene. Festivalul se va desfășura la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitateva și reunește peste 50 de produse alimentare inovatoare în patru secțiuni: produse din carne, produse lactate, de panificație, patiserie și zaharoase, respectiv băuturi și produse diverse (miscellaneous).

Astfel,USAMV Cluj-Napoca organizează, în 30 mai 2025, cea de-a XII-a ediție a Festivalului Alimentului, un eveniment de referință dedicat inovației alimentare, care aduce în prim-plan creativitatea și competențele practice ale studenților din anii terminali de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor. După cum informează aceiași reprezentanți, printre preparatele deosebite se disting: PurpleDogs – snack pe bază de carne; CraftBeer Bites – cârnăciori artizanali pentru bere cu afine; CrenVital – crenvurști proteici din carne de vită Black Angus; Pink Kefir și GoldenChill LactoFree – produse lactate funcționale și fără lactoză; Brioșe cu Ganoderma și Turtă dulce cu plante medicinale – creații din secțiunea panificație; Chocolina – ciocolată fără zahăr, Zefir artizanal sau Produs tartinabil cu smochine și rubarbă din categoria patiserie și zaharoase; Bere cu melatonină, Hidromel cu gutui, Cidru cu ananas. La categoria ”Miscellaneous” se remarcă Batoanele proteice vegane, Bomboanele gumate cu micoproteine, Snack Brocco Bites, Oxibar sau Jeleu funcțional cu probiotice, CajuCult – alternativa vegană cu putere probiotică. Decanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, prof. dr. Elena Mudura, afirmă că ediția din acest an este una de maturitate, accentul punându-se pe transferul tehnologic al cercetărilor aplicative către partenerii din industrie, care pot valorifica proiectele inovative ale studenților. Decanul îi felicită pe studenți pentru pasiune și implicare, iar celor 20 de parteneri le mulțumește pentru colaborare. La rândul său, conf. dr. Oana Lelia Pop, prodecan Cercetare, dezvoltare, inovare în cadrul aceleiași facultăți, afirmă că noul concept al festivalului pune un accent sporit pe valoarea informațională din spatele fiecărui produs. „Prezentarea de trei minute a fiecărui produs în fața juriului, urmată de sesiunea de discuții și degustări, vor aduce un plus valoros acestei ediții, care confirmă cu certitudine că, atunci când educația aplicată se împletește cu creativitatea și colaborarea interdisciplinară, iau naștere produse alimentare sustenabile, funcționale și perfect aliniate cerințelor consumatorului modern”, spune profesoara.

Lucrările inovatoare vor fi evaluate de patru jurii diferite, în conformitate cu cele patru secțiuni, între orele 8.00 – 12.00, iar festivitatea de premiere va începe la ora 12.30.

T.S.

Articolul Produse inovative la Festivalul Alimentului USAMV: Cârnăciori cu afine și bere cu melatonină apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *