29–30 mai 2025 | Academia Română, Filiala Cluj-Napoca & Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”
Cluj-Napoca devine, la finalul lunii mai, un pol al reflecției interdisciplinare despre literatură, vocalitate și radiofonie. Colocviul internațional Arhive sonore ale literaturii în Est și Vest / Archives sonores de la littérature à l’Est et à l’Ouest / Sound Archives of Literature in East and West, organizat în 29–30 mai 2025 de Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din cadrul Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, propune o temă deopotrivă inedită și esențială: reconfigurarea literaturii din perspectiva vocii.
Evenimentul face parte din proiectul FONLIT (GAR 2023-157), susținut de Academia Română prin fundația „Patrimoniu”, și aduce în prim-plan dimensiunea sonoră a literaturii – o dimensiune adesea ignorată în studiile tradiționale. Se vor discuta teme precum estetica radiofonică, influența microfonului asupra scriiturii, istoria modurilor de rostire și de ascultare, vocabularul estetic specific teatrului și ficțiunii radiofonice.
Printre punctele centrale ale colocviului se numără trei conferințe invitate, susținute de cercetători de prestigiu:
- Prof. Laurent Jenny (Universitatea din Geneva), cunoscut publicului român prin volumele Vorbirea singulară și Viața estetică, va explora „vocea poemului”, situată între mutism și cântec, într-un discurs ce promite să atingă chestiuni esențiale despre corporalitatea poeziei și sensul estetic al rostirii.
- Prof. Céline Pardo (Lyon), specialistă în poezie radiofonică franceză și coordonatoare a proiectului Archives sonores de la poésie, va analiza felul în care studiile literare contemporane integrează problematica vocii și a sonorității în interpretare.
- Prof. Paul Cernat (București), binecunoscut critic și istoric literar român, va propune o lectură radiofonică a lui Tudor Arghezi, pe urmele publicației Radio-Papagal și a publicisticii sonore a poetului, considerându-l un teoretician implicit al esteticii audio în cultura română.
Colocviul va reuni cercetători din diverse spații culturale și lingvistice, iar lucrările se vor desfășura în limbile română, franceză și engleză, joi, 29 mai, la Academia Română – Filiala Cluj-Napoca și vineri, 30 mai, la sediul Institutului „Sextil Pușcariu” (str. Emil Racoviță nr. 21).
Participarea publicului este liberă, iar evenimentul se anunță o oportunitate rară de a asculta vocile literaturii… la propriu. Într-o epocă dominată de textul scris și ecranele mute, Arhive sonore ale literaturii în Est și Vest redeschide conversația despre sunet, corp, oralitate și memorie, dând un nou sens ideii de patrimoniu literar.
Articolul Arhivele sonore ale literaturii, în centrul unui colocviu internațional la Cluj-Napoca apare prima dată în ziarulfaclia.ro.