January 13, 2025

Asociația Create.Act.Enjoy, renumită pentru intervențiile sale artistice în spații neconvenționale precum spitalele din Cluj-Napoca și alte orașe din România, lansează un nou program inovator intitulat Arta ca Terapie by Create.Act.Enjoy – New Generation. Acesta este conceput ca răspuns la nevoile comunităților artistice și medicale, și se desfășoară în perioada septembrie 2024 – iulie 2025. Scopul principal al programului este de a împărtăși metodele de lucru dezvoltate în peste un deceniu de activități culturale pentru pacienți, aparținători și personalul medical, precum și de a sublinia importanța integrării artei ca terapie în procesele de recuperare și de stimulare a stării de bine.

Programul de formare a noii generații de facilitatori

Începând din septembrie 2024, Create.Act.Enjoy va lansa un program de formare destinat tinerilor profesioniști din domeniile creative, psihologie, științele educației, jurnalism și comunicare și/sau management. Programul vizează formarea unor noi facilitatori care să deprindă metoda artei ca terapie și să o aplice în interacțiunile cu grupuri vulnerabile, inclusiv pacienți din spitale, vârstnici din aziluri și copii instituționalizați.

Structura programului de formare

Programul este structurat în cinci module teoretice și practice, cu întâlniri organizate în Cluj-Napoca. Aceste module acoperă toate etapele necesare unei intervenții culturale într-o instituție de sănătate, de la crearea conceptului și găsirea surselor de finanțare, până la coordonare, comunicare și dezvoltarea abilităților artistice și organizatorice ale viitorilor facilitatori.

Participanții vor avea ocazia să-și testeze cunoștințele și abilitățile nou dobândite în cadrul a două spitale din Cluj-Napoca, precum și alături de beneficiarii de la Casa de Copii „Căsuța Bucuriei” și Căminul pentru persoane vârstnice FÉBÉ.

Trainerii și experții invitați

Trainerii invitați pentru a susține sesiunile de formare sunt experți naționali și internaționali cu o vastă experiență în domeniile lor de activitate. Printre aceștia se numără Jordi Solé Andrés (Portugalia – actor și specialist în utilizarea artei ca terapie), Diana Buluga (actriță și manager cultural al Create.Act.Enjoy), Miki Braniște (manager cultural și lector universitar la Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj), Anca Doczi-Luchian (specialist cultură), Dragoș Muscalu (actor de improvizație), Alice Iliescu (artist vizual), Raluca Bugnar (mediator și comunicator cultural) și Diana Moga (manager cultural).

Perioada de practică în instituțiile partenere Create.Act.Enjoy va oferi fiecărui participant ocazia să organizeze o intervenție cultural-artistică de la zero, sub mentoratul și consilierea atentă a trainerilor și a echipei organizatorice. Astfel, o nouă generație de artiști și lucrători culturali va fi pregătită să contribuie la îmbunătățirea stării de bine a beneficiarilor din grupurile vulnerabile.

Publicarea și lansarea unei cărți de metodologie

Pentru a celebra cei 10 ani de experiență în realizarea intervențiilor culturale în spitale, Create.Act.Enjoy va lansa o carte dedicată teoretizării metodei utilizării artei ca terapie. Dezvoltată de Diana Buluga în cadrul cercetării sale doctorale, cartea va servi ca un ghid util pentru instituții, organizații și persoane interesate de implementarea intervențiilor pentru sănătate și bunăstare.

Lansările de carte vor avea loc în Cluj-Napoca și în alte orașe din România, inclusiv București, Brașov, Sibiu, Brăila, Iași și Timișoara, fiind acompaniate de ateliere practice destinate comunităților locale.

Simpozioane și dezbateri publice

În 2025, Create.Act.Enjoy va organiza trei simpozioane menite să deschidă o dezbatere publică între reprezentanți din domeniul sănătății și sectorul cultural. Simpozioanele vor aborda teme precum importanța integrării programelor artistice în instituțiile de sănătate și impactul artei asupra stării de bine. Aceste evenimente vor fi gratuite și vor atrage practicieni din sănătate și cultură, precum și pe cei interesați de dezvoltarea de practici interdisciplinare.

Printre invitații la aceste simpozioane se numără Doina Baltaru (directorul Spitalului Militar din Cluj), Ramona Marincaș (director de îngrijiri la Spitalul Județean Satu Mare), Sergiu Sîngeorzan (președinte al Asociației pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor), Oana Blaga (director executiv al Centrului pentru Politici de Sănătate și Sănătate Publică) și Rarița Zbranca (director de programe la Centrul Cultural Clujean).

Arta ca Terapie by Create.Act.Enjoy – New Generation reprezintă o inițiativă ambițioasă și bine structurată, menită să formeze o nouă generație de lucrători culturali capabili să utilizeze arta ca instrument terapeutic pentru îmbunătățirea stării de bine a grupurilor vulnerabile. Prin integrarea formării teoretice și practice, mentoratului de calitate și crearea unei platforme pentru dezbatere publică, Create.Act.Enjoy își propune să promoveze și să extindă aceste bune practici la nivel național, contribuind astfel la o mai bună conștientizare și valorizare a artei în contextul sănătății și bunăstării.

Mara A. MUNTEAN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *