July 22, 2024

AUR a anunțat că se bazează pe semnături de la USR pentru a putea ataca la Curtea Constituțională legea care reglementează modul în care se poate utiliza semnătura electronică.

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa spune că sunt trei tipuri de semnături-calificată, avansată și simplă, care au fost reglementate prin lege în acest an.

„Trăim într-o societate în bună măsură digitalizată – cu avantajele și dezavantajele ei. Pentru a maximiza avantajele și a minimiza riscurile, în calitate de secretar al Comisiei de Tehnologia Info și Comunicațiilor a CD am participat la întocmirea unei legi care să reglementeze modul în care se poate utiliza semnătura electronică.

La nu mai puțin de 10 ani de la apariția Regulamentului European privind identificarea electronică – în 2014 – am clarificat situațiile în care se pot utiliza cele 3 tipuri de semnătură electronică – calificată, avansată și simplă.

Prin utilizarea unui tip de semnătură electronică în locul celei olografe, în anumite situații, atunci când părțile implicate sunt de acord, avantajele pot fi multiple – ne permit scăderea birocrației prin semnarea și primirea unor acte la distanță, semnarea unor contracte la distanță, având ca efect deblocarea instanțelor de judecată, desfășurarea proceselor juridice într-un ritm mai normal, în general un proces juridic și economic mai rapid, mai sigur și mai confortabil”, a spus parlamentarul. Alin Coleșa a declarat că AUR este împotriva introducerii obligativitatea utilizării semnăturii digitale, precizând că formațiunea din care face parte susține doar utilizarea ei opțională. „Accesul la justiție, la depunerea unor acte sau accesul la servicii publice nu trebuie condiționat de utilizarea acestui mijloc digital.

Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că mijloacele de identificare electronică pot constitui unelte foarte periculoase în mâna unor guverne totalitare. Printr-un sistem de identificare digitală se poate condiționa mai strict accesul la sănătate, la libera deplasare, la educație și la alte drepturi și libertăți fundamentale de o anumită evaluare subiectivă”, a menționat Coleșa, precizând că AUR sprijină o legislație care să ne ofere facilitățile digitalizării, respectând în același timp libertatea și intimitatea umană. „AUR este alături de români și prin activitatea legislativă din Parlamentul României”, a punctat deputatul.

Alin Coleșa a menționat că legile care au legătură cu digitalizarea și care permit anumitor instituții să facă abuzuri vis-a-vis de datele personale ale cetățenilor vor fi atacate la Curtea Constituțională, numai că pentru asta, spune Coleșa, va fi nevoie de sprijinul celor de la USR pentru a strânge numărul de semnături necesare unui astfel de demers.

„E nevoie de minim 50 de semnături de la deputați sau minim 30 de semnături de la senatori pe care nu le avem”, a spus Coleșa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *