February 28, 2024

USR Cluj îl aruncă în cursa pentru primăria celei mai mari comune din țară pe antreprenorul din domeniul IT Flaviu Udrea. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, Flaviu Udrea vorbește despre motivele care l-au determinat să intre în această competiție și prezintă soluții la câteva dintre problemele comunei.

Rep: De ce candidați pentru primăria Florești?

Flaviu Udrea: Floreștiul are nevoie ca de aer de un om gospodar, care să iubească acest loc, dar și de un om cu viziune.

Comuna noastră se află într-un punct de cotitură: ori începem să rezolvăm acum marile probleme, haosul urbanistic și traficul, ori Floreștiul riscă să devină de nelocuit. Fără rezolvarea problemelor de transport, oamenii vor pleca.

Candidez pentru că actualul primar nu dă semne că ar înțelege marile provocări. Chiar la începutul anului am aprobat în Consiliul Local preluarea unui excedent bugetar de peste 44 milioane de lei din ultimii ani, un indicator clar al faptului că primarul nu a fost capabil până acum să utilizeze acești bani pentru investițiile atât de necesare în Florești.

Rep: Care este istoria dvs personală și profesională?

Flaviu Udrea: Am fost crescut într-un mediu de oameni muncitori și dedicați. Bunicii mei din partea mamei, amândoi laboranți chimiști, au valorizat educația și efortul, valori pe care le-am preluat. De când mă știu, am fost înconjurat de calculatoare. Tatăl meu era pasionat de calculatoare. Primul meu calculator l-am avut la patru ani – un privilegiu și o poartă spre o lume care m-a definit. Îmi aduc aminte de zilele în care răsfoiam cu nerăbdare fiecare pagină a revistei „CHIP”, absorbind informații noi ca un burete.

La 10 ani asamblam calculatoare, iar la 12 creația de site-uri web era deja nu doar un hobby, ci a devenit o sursă de venit. Acolo a început călătoria mea spre antreprenoriat. La 15 ani fondasem o firmă de web design împreună cu colegii de liceu. Eram cunoscuți în presa locală ca „Elevii patroni” – un titlu care suna măreț, cât și puțin amuzant, având în vedere vârsta noastră. Am și câștigat o mențiune specială la un concurs internațional pentru elevi. Am reprezentat liceul nostru într-un concurs internațional de multimedia organizat de Siemens cu o prezentare a Maramureșului istoric.

Rep: De ce v-ar alege floreștenii?

Flaviu Udrea: Înainte de toate, ca mulți floreșteni, eu am ales Floreștiul să-mi fie acasă, aici mi-am întemeiat familia și aici mi-am construit o carieră de succes. Experiența mea de locuitor al comunei și cea profesională de peste 15 ani în management în companii clujene și cu acționariat străin mă fac să înțeleg nevoile comunității noastre, din ambele perspective.

Rep: Care este planul dvs. pentru Florești?

Flaviu Udrea: Putem să facem din Florești un loc bun de trăit pentru noi, copiii și nepoții noștri. Dar ca ei să se bucure de viață mâine, noi trebuie să acționăm acum.

Or, eu nu văd că actualul primar ar înțelege marile probleme și ca manager am învățat că mai bine schimbi mai devreme decât prea târziu ceva ce nu merge. Partidele care sunt astăzi la putere au fost și până acum. În complicitate cu dezvoltatorii fără scrupule, au adus comuna în situația în care se află: haos și sufocare. Acum nu mai pot sau nu vor să rezolve.

Motivația mea principală este dorința de a aduce o schimbare reală în Florești.

Una dintre prioritățile mele este îmbunătățirea mobilității urbane. Propun crearea de noi legături rutiere cu Cluj-Napoca și între cartierele Floreștiului, extinderea rețelei de transport public, inclusiv cu servicii de noapte și dezvoltarea infrastructurii pentru bicicliști și pietoni. Este esențial să avem o abordare integrată, care să ușureze deplasarea locuitorilor și să reducă congestia din trafic. Aceasta este o urgență.

Planul meu include o reconfigurare urbană strategică. Vreau să mă asigur că dezvoltarea urbană se face într-un mod sustenabil, cu spații deschise, parcuri și facilități publice adecvate, precum creșe, grădinițe și școli. E important să avem un echilibru între nevoile rezidenților și dezvoltarea imobiliară, astfel încât Floreștiul să rămână un loc plăcut și sănătos pentru a trăi.

Transparența și implicarea cetățenilor sunt esențiale. Planific consultări publice regulate și deschiderea administrației către profesioniști din diverse domenii. Vreau să asigur că deciziile luate în Primărie sunt bine informate și reflectă nevoile reale ale comunității. De asemenea, voi promova digitalizarea serviciilor publice pentru a eficientiza procesele administrative și a ușura accesul cetățenilor la informații și servicii astfel încât totul să devină mai ușor.

Rep: Ce vă diferențiază de actualul primar și de alți candidați?

Flaviu Udrea: Diferența principală este că înțeleg marile probleme ale comunei, traficul și haosul urbanistic, că am o abordare proactivă și bazată pe soluții concrete. Eu nu mă tem că dacă mă apuc să rezolv aceste probleme grele voi avea costuri politice, pentru că nu am de gând să ies la pensie din politică. Sunt mai interesat să pun mâna și să fac decât de cariera politică. Spre deosebire de actualul primar, care lasă multe probleme nerezolvate și cârpeli, eu vin cu o viziune clară și planuri detaliate pentru fiecare aspect al vieții comunității. De asemenea, experiența mea profesională mă ajută să înțeleg și să abordez provocările dintr-o perspectivă managerială eficientă. Sistemul politic din România și-a arătat limitele și nu putem spera la un rezultat diferit dacă alegem mereu și mereu oameni care fac parte din acest sistem.

Rep: Cum vedeți viitorul Floreștiului sub conducerea dumneavoastră?

Flaviu Udrea: Văd Floreștiul ca o comună modernă, conectată, cu o calitate a vieții ridicată pentru toți cetățenii săi, unde infrastructura urbană susține dezvoltarea durabilă, unde serviciile publice sunt eficiente și accesibile, și unde comunitatea este implicată activ în deciziile care o afectează. Scopul meu este să transform Floreștiul într-un model de administrație locală și dezvoltare urbană.

Rep: Care sunt prioritățile dumneavoastră pentru primul an în funcție?

Flaviu Udrea: În primul an voi pune accent pe îmbunătățirea infrastructurii de transport, dezvoltarea de noi spații publice, și digitalizarea serviciilor primăriei. De asemenea, voi iniția proiecte de modernizare a sistemului educațional și de sănătate. Este crucial să avem un start puternic și să demonstrăm cetățenilor că schimbarea este nu doar posibilă, ci și în curs de desfășurare.

Rep: Care sunt prioritățile dumneavoastră pentru primul an în funcție?

Flaviu Udrea: În primul an voi pune accent pe îmbunătățirea infrastructurii de transport, dezvoltarea de noi spații publice, și digitalizarea serviciilor primăriei. De asemenea, voi iniția proiecte de modernizare a sistemului educațional și de sănătate. Este crucial să avem un start puternic și să demonstrăm cetățenilor că schimbarea este nu doar posibilă, ci și în curs de desfășurare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *