May 21, 2024

Cu ocazia “Zilei Bibliotecilor din România”, sărbătorită în 23 aprilie, în perioada 22-26 aprilie 2024, înscrierile la Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda sunt gratuite. De asemenea, după cum a transmis directoarea Bibliotecii Municipale ”Teodor Murășanu” Turda, Daniela Deac, în acest an, pentru a marca „Ziua Bibliotecilor”, Biblioteca de la Turda organizează în luna aprilie o serie de activități. 

Astfel, în perioada 1-23 aprilie 2024 se derulează Campania „Salvează o carte, ia-o acasă!”, o acțiune pentru protecția mediului având ca scop salvarea de la topire a cărților la care au renunțat unii turdeni și susținerea lecturii în rândul comunității. Raportat la aceeași perioadă, Biblioteca de la Turda continuă acţiunile de susţinerea unui mediu curat şi pentru un consum responsabil printr-o campanie împotriva risipei. Bibliotecarele împreună cu clasele conduse de prof. Irina Ormenișan și prof. Fodorean Diana Iustina de la Școala Gimnazială “Andrei Șaguna” Turda (Parteneriatul ”Prietenii bibliotecii”) și cu prof. Ioana Fekete de la Colegiul ”Emil Negruțiu” Turda (Parteneriatul ”Cultură, Creativitate, Generozitate”) colectează dopuri de plastic la Şcoala verde. Dopurile colectate se vor folosi ulterior în cadrul atelierelor de reciclare artistică. În ziua de 12 aprilie 2024 biblioteca turdeană va primi vizita elevilor din clasa a XI-a C de la Liceul Teoretic ”Liviu Rebreanu” Turda prin Parteneriatul ”Punți cultural-educative”, iar pentru cei mici se vor pregăti „Povești și ateliere creative”. Vor participa elevii clasei pregătitoare A de la Școala Gimnazială ”HCC” Turda prin Parteneriatul ”Prietena noastră, Biblioteca”. Între 8 și 18 aprilie 2024, biblioteca organizează Ediția a XIV-a Campaniei ”Dăruiește zâmbete de Paște” realizată în parteneriat cu Asociația ”Împreună pentru voi!”.

Mesaj de la cititori de Ziua Bibliotecilor

Între 15-23 aprilie 2024 va avea loc ediția a patra a Campaniei internaționale online ”Transmite un mesaj de Ziua bibliotecilor publice din România!” prin care toți cei care iubesc cărțile sunt invitați să transmită un mesaj filmat sau scris pe pagina lor de Facebook, putând eticheta biblioteca. Ziua de 22 aprilie 2024 este una plină de activități, pe holul Filialei Oprișani a bibliotecii ținându-se festivitatea de premiere a ediției a XIV-a a Concursului național de fotografii cu tema „Lectura în zeci de ipostaze” adresat elevilor de liceu și gimnaziu și vernisajul expoziției lucrărilor participante. Tot în 22 aprilie mai amintim deschiderea expoziției de artă plastică, „Săptămâna îngerilor”, realizată în parteneriat cu Școala gimnazială ”T. Murășanu” Turda și Protopopiatul Ortodox Turda la Catedrala Ortodoxă Turda. În 23 aprilie 2024, se vor organiza ateliere creativ-educative de Sf. Gheorghe: „Dragon/Balaur” în cadrul Parteneriatului „Cultură, lectură, creativitate” cu Școala Gimnazială ”T Murășanu” Turda, și minirecitalul de cântece religioase cu elevii Școlii Gimnaziale ”T Murășanu” Turda. În 24 aprilie 2024, biblioteca turdeană le va prilejui elevilor de la Școala Gimnazială ”Andrei Șaguna” Turda întâlnirea cu un scriitor prin Parteneriatul „Educație prin lectură”.

În anul 1998 Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, adaugă la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie “Ziua Bibliotecilor din România”. Începând din anul 1999 bibliotecarii din România sărbătoresc Ziua Bibliotecarului prin diferite activităţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *