July 23, 2024

Îngrijirea și vindecarea pacientului sunt influențate într-o mare măsură de comunicarea pe care cadrele medicale o au cu pacientul și de legătura pe care o întrețin cu familia acestuia. Viitoarele asistentele și chiar medicii ar putea să urmeze cursuri de comunicare necesare în interacţiunea cu pacienţii şi aparţinătorii. Ideea a fost lansată de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, cu prilejul conferinței „Rolul familiei în îngrijirea pacientului pediatric” , desfășurată în cursul acestei săptămâni la București.

În opinia ministrului Sănătății, cadrele medicale în formare trebuie să urmeze cursuri de comunicare însă nu doar facultativ, ci ca disciplină de sine stătătoare: Aceste cursuri de comunicare (...) ar trebui să facă parte din curricula de pregătire pentru asistenţi medicali şi pentru medici. Eu cred că partea cu facultativul nu este foarte tentantă pentru că avem şi această problemă, orice e provizoriu tinde să devină definitiv şi provizoratul nu cred că este un lucrul bun. De 22 de ani ne chinuim cu Educaţia pentru sănătate în şcoli, nu cred că mai trebuie să aşteptăm vreo 22 de ani să introducem ca disciplină comunicarea.

Totodată, acesta a spus că pe lângă comunicare pacienții și aparținătorii au nevoie de încurajare și empatie: „Oamenii, când sunt bolnavi, sau familiile copiilor când aceştia sunt bolnavi, au nevoie nu numai de încurajare, au nevoie de o explicaţie, au nevoie de o persoană cu care să comunice şi care să le înţeleagă neliniştile şi au nevoie de încurajare şi empatie. Lucrurile acestea poţi să le ai nativ, dar ele trebuie dobândite într-un cadru instituţional pe care îl oferă şcoală, fie că discutăm despre facultăţile pentru asistenţi medicali şi moaşe, fie că discutăm despre facultăţile de medicină.”

Mai mult, în concepția ministrului comunicarea trebuie să reflecte nevoile comunității. „Poate reușim să ne gândim și la o comunicare mai extinsă care să se refere la nevoile comunității în care trăim și a modului în care participăm ( suntem responsabili ) la sănătatea comunității. Pentru că sănătatea oamenilor duce la sănătatea comunității din foarte multe puncte de vedere, din punct de vedere fizic, psihic, comportamental și al respectului față de ceilalți membri ai comunității în care trăim, față de mediu”, a mai afirmat Rafila.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *