May 18, 2024

Vineri, în sala plină de la Auditorium Maximum, Filarmonica din Cluj a găzduit un eveniment muzical de excepție ce a captivat inimile publicului prezent. Concertul vocal-simfonic a fost o experiență memorabilă, ce a adus în prim-plan simfonia monumentală nr. 3 compusă de Gustav Mahler.

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” și corurile coordonate de maestrul Cornel Groza și Anca Mona Mariaș au unit forțele sub bagheta iscusită a dirijorului Gabriel Bebeşelea, oferind o interpretare remarcabilă a capodoperei lui Mahler. Fiecare mișcare a simfoniei a fost transmisă cu o sensibilitate și o măiestrie extraordinare, demonstrând nu doar abilitatea tehnică, ci și profunzimea artistică a ansamblului și a dirijorului.

Simfonia nr. 3 este un monument al artei muzicale, o creație impresionantă care încântă și fascinează prin complexitatea sa structurală și emoțională. Lucrarea în forma sa finală cuprinde șase mișcări, grupate în două părți distincte, iar fiecare a adus o nouă dimensiune și o nouă experiență auditivă:

Kräftig. Entschieden (Puternic și decisiv), prima mișcare, a deschis simfonia într-un mod grandios și impunător, trecând de la tonalități întunecate de Re minor la luminoasele acorduri de Fa major. A doua mișcare încetinește ritmul, aducând o atmosferă de contemplare și solemnitate. Tonurile calde au oferit auditoriului o pauză binevenită și un moment de reflecție. Scherzo-ul simfonic  a readus o explozie de energie și joc în cadrul simfoniei. Jonglarea cu teme și ritmuri, a creat un contrast puternic și dinamic. Ultimele trei mișcări au alternat de la mister, la ludic, simfonia încheindu-se într-o notă solemnă și profundă. Simfonia e un amalgam de teme și motive și trasează o călătorie muzicală complexă, explorând teme variate precum natura, viața umană și divinul.

Orchestra a strălucit în interpretarea sa, aducând la viață fiecare nuanță și fiecare temă a simfoniei, iar corurile au adus o dimensiune suplimentară interpretării. De la pasaje delicate la explozii corale impresionante, acestea au fost cu adevărat în centrul atenției, completând și amplificând frumusețea muzicii lui Mahler. Mezzosoprana Liza Kadelnik, cu vocea sa caldă și expresivă, a fost o prezență remarcabilă pe scenă.

În final, concertul vocal-simfonic ce a adus în prim-plan Simfonia nr. 3 de Gustav Mahler a fost nu doar o reprezentație muzicală, ci o experiență emoționantă și transformătoare pentru toți cei prezenți. Este un moment pe care publicul meloman clujean îl va aminti cu drag și recunoștință pentru mult timp.

Mara A. Muntean

Foto: Bogdan Mesesan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *