January 23, 2025

În fiecare zi din anul trecut, 51 de persoane s-au stabilit în una din localitățile județului Cluj.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică consultate de ziarul Făclia, în total anul trecut în județul Cluj și-au stabilit domiciliul în una dintre localitățile clujene 18.723 de persoane, în timp ce au plecat, schimbându-și domiciliul, 15.702 de persoane. Aceste cifre includ migrația internațională a cetățenilor români. O analiză a datelor arată că, excluzând migrația internațională, numărul românilor care s-au mutat dintr-o localitate în alta a județului (sau care au venit aici din alte județe) îl depășește pe cel al clujenilor plecați din județ sau din localitatea lor de domiciliu.

Conform datelor, exceptând migrația internațională, în județul Cluj și-au stabilit domiciliul 18.018 de persoane iar 14631 s-au mutat cu domiciliul din județ.

Cifrele migrației internaționale arată un raport inversat: au fost mai mulți clujeni care au plecat în străinătate definitiv, cu schimbarea domiciliului (1071 persoane), decât românii reîntorși în țară și care s-au stabilit definitiv în una dintre localitățile clujene (705 persoane).

Dintre imigranții care s-au stabilit definitiv în județul Cluj, cei mai mulți și-au ales să locuiască la Cluj-Napoca-373, iar 132 la Florești.

Următoarele cele mai alese destinații de către imigranții care și-au stabilit adresa de domiciliu în județul Cluj au fost Câmpia Turzii (30 persoane), Turda (23) și Baciu (20), în timp ce în Apahida s-au stabilit 17 imigranți.

În schimb, în 31 din cele 80 de localități din județ nu a ajuns niciun român reîntors în țară.

Datele mai arată că pe lângă imigranții definitivi, 10.538 de imigranți și-au stabilit temporar sau provizoriu reședința în județul Cluj.

Cât privește clujenii care au plecat definitiv în străinătate, adică emigranții definitiv, datele arată că 1071 de persoane din județ au ales anul trecut calea străinătății pentru totdeauna. Cei mai mulți dintre ei-505 sunt din Cluj-Napoca iar din Turda 129 persoane. Din Câmpia Turzii au plecat 75 de persoane, din Gherla 38, din Dej 67 iar din Huedin 12 persoane. Din cea mai mare comună din România au plecat anul trecut 54 de persoane. Comunele clujene din care nu a plecat definitiv în străinătate pe parcursul anului trecut nicio persoană sunt: Beliș, Bobâlna, Buza. Cătina, Chiuiești, Dăbâca, Fizeșu Gherlii, Izvorul Crișului, Jichișu de Jos, Petreștii de Jos, Ploscoș, Sânmartin, Sic, Suatu și Valea Ierii.

Prin sintagma “emigranți definitivi” cercetătorii INS se referă la persoanele de cetăţenie română care emigrează în străinătate – adică renunţă oficial la domiciliul din România și îşi stabilesc domiciliul pe teritoriul altui stat. Iar “imigranți definitivi” sunt persoanele de cetățenie română care renunță la domiciliul dintr-o altă țară pentru a-și stabili domiciliul permanent în România.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *