Cazurile îmbolnăvirilor de COVID-19 sunt în creștere în județul Cluj potrivit ratei de incidență care la data de 1 august 2024 pentru orașul Cluj-Napoca a ajuns la aproape de 0,5 la 1000 de locuitori. De asemenea, cele mai multe cazuri COVID-19 se înregistrează în comunele Luna și Sânpaul, unde ratele de incidență COVID-19 la mia de locuitori sunt de 1,33 la Sânpaul și de 1,73 la Luna, potrivit site-ului Direcției de Sănătate Publică Cluj. Acest fapt este confirmat și de către directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu Goia, care a precizat pentru ziarul Făclia că „A crescut numărul de testări, ajungându-se la 110/zi, ca urmare a crescut și numărul celor pozitivi”, dar că, pe de altă parte, „este vorba de o creștere reală a cazurilor.” Din fericire, după cum ne-a declarat directorul DSP Cluj, sunt cazuri ușoare, în care simptomele bolii trec în două-trei zile, deci în județul Cluj nu au existat până în prezent cazuri grave care să pună în pericol viața clujenilor confirmați cu COVID-19.
De asemenea, dr. Mihai Moisescu Goia a afirmat că aceste cazuri ușoare de COVID-19 se manifestă majoritatea ca și un guturai (puțină febră, dureri în gât și secreții nazale) simptome cu care trebuie să ne obișnui să trăim, dar, în același timp, atrage că atenția că în cazul oamenilor cu comorbidități, cu afecțiuni cronice cardiace și pulmonare boala poate evolua spre forme grave. De aceea, în opinia dr. Moisescu Goia, acești pacienți trebuie evaluați și urmăriți până când medicul consideră că sunt vindecați.
În cazul în care simțim că ne-am răcit și simptomele persistă, dr. Mihai Moisescu Goia recomandă să ne ducem la consultație la medicii de familie, să ne evalueze, să ne testeze și să ne indice tratamentul.: „Dacă suntem pozitivi, luăm concediu de boală și stăm acasă sau când ieșim, purtăm mască”.”
Celor nevaccinați împotriva COVID-19, dr. Mihai Moisescu Goia le indică să întrebe medicul de familie dacă să se vaccineze sau nu, deoarece aceștia cunosc cel mai bine comorbidități pacienților. Acesta a mai spus că pacienții care doresc se pot vaccina la medicii de familie : „Odată ce îți dă indicația să te vaccinezi și ești de acord, medicul de familie solicită doza de vaccin și te poate vaccina.
Tia SÎRCA