De miercuri, 31 iulie 2024, pentru credincioșii ortodocși a început postul Sfintei Marii sau a Adormirii Maicii Domnului. În această perioadă, pe lângă slujbele obişnuite, seară de seară în toate bisericile se oficiază Paraclisul Maicii Domnului, o rugăciune foarte îndrăgită mai ales de către credincioșii ortodocși și greco-catolici din Ardeal. Pe parcursul a două săptămâni, între 1 și 15 august 2024, credincioșii nu numai că merg la biserică unde parcurg Paraclisul împreună cu preoții, dar țin și post abținându-se de la a mânca carne, ouă, lapte, și totodată încearcă să aibă o conduită cât mai corectă. Începutul postului a fost marcat și la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Zorilor, unde preotul Călin Ficior i-a invitat pe credincioși să vină la Paraclis și i-a sfătuit să o cinstească pe Născătoarea de Dumnezeu.
Rugând-o pe Maica Domnului, ajutorul ei va veni
La Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Zorilor, miercuri seară, 31 iulie 2024, preotul Călin Ficior s-a adresat credincioșilor prezenți vorbind despre importanța rugăciunii, mai ales în această perioadă dedicată Sfintei Fecioare Maria: „Ne rugăm Maicii Domnului căreia îngerul i s-a închinat și s-a rugat spunând: <Născătoare de Dumnezeu, Fecioară Marie, bucură-te ceea ce ești plină de dar. Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată tu ești între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre> Dacă îngerul se închină Maicii Domnului, cum noi să nu ne închinăm, cum noi să nu-i zicem Maicii Domnului: <Ajută-ne, Maica Domnului. Mijlocește pentru noi la Mântuitorul Isus Hristos.> Rugând-o pe Maica Domnului, ajutorul ei va veni cu siguranță. Să ne dea Dumnezeu un post ușor, un post fără ispite, iar dacă sunt ispite, să le primim, să ne rugăm <Doamne ajută-ne să le trecem. Maica Domnului, însoțește-ne pe perioada acestui post. Fii cu noi. >”
La Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Zorilor Paraclisul Maicii Domnului se va oficia în fiecare seară din post de preotul paroh Cornel Felecan și preotul Călin Ficior: „În fiecare seară vom săvârși Paraclisul Maicii Domnului. De la ora șase începem Paraclisul Maicii Domnului, iar la final vom cânta pricesne, așa cu se obișnuiește”, a anunțat părintele Călin Ficior enoriașii parohiei prezenți.
„Să-i aducem cinstire Maicii Domnului”
De asemenea, preotul Călin Ficior i-a invitat pe credincioși să participe la Paraclis pentru a o cinsti pe Maica Domnului și le-a urat un post ușor. „Vă așteptăm să veniți în număr cât mai mare cu cei din familiile dumneavoastră, așa cum este obiceiul. Să-i aducem Maicii Domnului o cinstire, așa cum putem, fiecare din inima noastră, din credința noastră. Să ne dea Dumnezeu să avem post ușor și binecuvântare”.
Originea postului Sfintei Marii are legătura cu Sinodul III Ecumenic din 431, ținut la Efes, când cultul Maicii Domnului a început să cunoască o dezvoltare mai mare prin recunoașterea calității sale de Theotokos, adică „Născătoare de Dumnezeu”, potrivit creștinortodox.ro.
Data și durata postului au fost stabilite pentru toată ortodoxia în sec. XII, la sinodul local din Constantinopol, din anul 1166, unde s-a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la sărbătoarea Adormirii (15 august). În perioada 1-15 august postul îi pregătește pe creștini pentru două sărbători. Este vorba de sărbătoarea „Schimbarea la față” din data de 6 august 2024 și de praznicul „Adormirea Maicii Domnului”, marcat în data de 15 august 2024.
În satele din Ardeal, postului Sfintei Marii i se acorda o deosebită atenție. La Paraclis participau bătrâni, tineri și copii. În biserică cântau toți, iar după Paraclis, copiii ascultau cu atenție istorisirile biblice cu învățături ale preotului. Seara de rugăciune se încheia cu cântecele dedicate Sfintei Marii. Acestea se cântau în biserică. După ieșirea din biserică, tinerii și copiii continuau să cânte tot drumul până la casele lor.
Tia SÎRCA