June 15, 2024

Social democrata Aurelia Cristea, candidat din partea PSD la funcția de primar la Cluj-Napoca, dă asigurări că în cazul în care va obține prin vot această demnitate publică va lupta cu toată ființa sa împotriva consumului de droguri, un flagel despre care spune fostul ministru că a pătruns și în școlile clujene. „Fiecare copil care cade victimă consumului de droguri trece printr-o adevărată dramă, alături de familia din care face parte. În paralel cu toleranța zero față de traficul și consumul de droguri, voi asigura programe de sprijin pentru copiii care trec prin aceste drame și pentru familiile lor”, a anunțat Aurelia Cristea.

Fenomenul traficului şi consumului de droguri şi alte substanţe psihoactive, în special de către tineri şi elevi, a fost analizat la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, sens în care, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse măsuri pentru dinamizarea acţiunilor derulate de instituţiile cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniu, pe două paliere majore: preventiv şi combativ.

Preventiv, în această perioadă s-au desfăşurat 1.021 de activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul familial, cu peste 44.000 de beneficiari (părinţi şi aparţinători) şi aproximativ 3.250 de activităţi în comunitate, cu peste 300.000 de beneficiari.

De asemenea, de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a fost iniţiat Planul Naţional Cadru de Acţiune pentru siguranţă şcolară, în cadrul căruia specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog au derulat peste 22.500 de activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, beneficiari fiind elevi, studenţi şi cadre didactice.

Astfel, pentru că urmează sezonul estival, perioada de vacanţă şi evenimente cu public numeros, s-au efectuat studii şi analize, la nivel naţional, în urma cărora s-a constatat că peste 35% dintre participanţii la festivaluri declară că au consumat cel puţin o dată, un anumit tip de drog ilicit.

Printre substanţele consumate se regăsesc canabis, cocaina, ecstasy, amfetamine/metamfetamine, NsP-uri, ciuperci halucinogene, LSD. Bărbaţii au declarat consumul oricărui drog ilicit mai mult decât femeile. Iar grupa de vârsta este 20- 29 ani.

Cel mai des întâlnit festivalier care consumă are în jur de 22 ani. Cei mai mulţi consumă din curiozitate, pentru relaxare, pentru a avea energie, să uite de probleme. Astfel, 32% dintre cei care consumă droguri, au declarat că le combină cu alcool. Cei mai mulți primesc de la un prieten ( 42%) şi consumă, de obicei, într-o proprietate privată.

Social democrata mai spune că una din primele măsuri pe care le va lua în calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca va consta în înființarea unei Direcții pentru Familie. Acest demers va fi posibil în baza unei reorganizări administrative menit să eficientizeze serviciile publice pe care le oferă Primăria Cluj-Napoca.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *