January 13, 2025

După ce am decantat emoția întâlnirii pe note muzicale în iarna ce a trecut, tinerii coriști membrii ai ansamblului Ave Musica, sub bagheta neobositului dirijor conf. univ. dr. Ciprian Para, ne-au provocat din nou, întâmpinând sezonul de vară cu bucurie și cu un repertoriu pe măsură, care le-a pus în valoare talentul și frumusețea vârstei.

Timp de două ore, Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” a vibrat însuflețit de vocile zecilor de tineri ce au umplut scena, impresionând prin eleganță,  virtuozitate, dăruire și efortul de echipă. Coriștii s-au evidențiat ipostaze variate, de la cor mixt, cor de femei, formațiuni mai restrânse, piese cu soliști și aranjamente.

Surprizele muzicale atent alese ne-au purtat pe ritmuri dintre cele mai versatile, de la calmul lucrărilor sacre la dinamismul cântecelor populare slovace, de la repertoriul clasic și până la coloane sonore ale unor cunoscute producții cinematografice (a se vedea Gladiatorul – Now we are free, solistă Larisa Tomescu, o interpretare memorabilă).

Selecția de lucrări din creația lui Johannes Brahms (trec în revistă câteva dintre ele – Pe malul Dunării, Privighetoare ce cânți frumos, Cât de frumos a putut fi, Degetele ambelor mâini, Mama îmi înfige trandafirul – ultimele trei în interpretarea Mariei Voina, o voce caldă, sensibilă) a unit talentul vocal al coriștilor cu măiestria profesorilor lor, lector univ. dr. Bernadette Czumbil și lector univ. dr. Raluca Rad, care i-au acompaniat la pian, cu aceeași energie, expresivitate și dragoste pentru muzică.

Dacă seara a debutat cu mărturisirea de credință rezumată în Crezul biblic (in memoriam conf. univ. dr. Răzvan Metea, compozitorul lucrării, recitator Darius Toma, transcriere pentru cor mixt conf. univ. dr. Ciprian Para), aceeași emoție a sacralității a fost susținută de momente precum Even when he is silent – Kim André Arnesen/ cor de femei sau O salutaris hostia – Ēriks Ešenvalds, soliste Maria Voina, Maria Starciuc, un duet care ne-a făcut sufletele să vibreze. Talentați s-au dovedit, de asemenea, instrumentiștii Valeria Scutaru / cobză (Now we are free) și Dacian Boldor, Patricia Manciu / percuție, acompaniind corul în partitura amplă a Bolero-ului de Maurice Ravel (aranjament coral Ciprian Para), împreună cu Bernadette Czumbil și Raluca Rad.

Îi cunoaștem devotamentul, creativitatea și implicarea, le-a reconfirmat și cu ocazia recentă. Mă refer, desigur, la dirijorul corului Ave Musica, Ciprian Para. Gesticulări ample, evidențierea în egală măsură a diferitelor compartimente, energie, vivacitate și multă căldură. Toate cumulate au făcut din seara de joi o rețetă a succesului, promițând un viitor frumos pentru tinerii care au venit să ne încânte – unii dintre ei se află la finele parcursului academic –, oferindu-ne o parte din sufletul lor. Invitația a fost deja lansată pentru întâlnirea din iarnă, nu ne rămâne decât să așteptăm revederea, cu aceeași curiozitate când vine vorba de alegerile muzicale, căci surprizele din partea Ave Musica au devenit o obișnuință!

Iulia GHIDIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *